На 30 март излиза „Приказки за непослушни деца” (превод: Иван

...
На 30 март излиза „Приказки за непослушни деца” (превод: Иван
Коментари Харесай

Излиза Приказки за непослушни деца на Жак Превер

На 30 март излиза „ Приказки за непослушни деца” (превод: Иван Бориславов, 72 стр., твърди корици, цена: 14 лева.), първата детска брошура на именития Жак Превер, оповестена през далечната 1946 година.
Щраус, който гълтам камбани и беседва с Палечко. Моржове, които си подмятат дрешници. Тъжни антилопи, насядали на вятъра край трапезата. Лъвче в клетка, което посреща посетители, и звероукротител със яростен и свиреп лик. Кон, който живее сам-самичък на уединен остров. Недоволен дромадер, който слуша беседа за разликата сред камилите и дромадерите (това, което отличава дромадера от камилата, е, че той едничка гърбица си има, а на камилата са две). Магарета, които вършат смешки, и още доста чудесии, пръснати в осем очарователни приказки от ненадминатия магьосник Жак Превер. Лирични и не чак толкоз послушни истории, в които животните са герои, а хората… не са до такава степен съвършени.
Жак Превер остава един от емблематичните артисти на своето време. Поет с бликащ гений, по едно и също време „ ядосан и нежен”, той е и създател на сюжети на филми, множеството от които на режисьора Марсел Карне. Сред тях са „ Кеят на мъглите” с Жан Габен и „ Децата на парадайса “, за който е номиниран за „ Оскар “ за най-хубав автентичен сюжет. Много от стиховете му дават живот на безсмъртни известни песни, изпълнявани от икони на френския шансон като Ив Монтан, Едит Пиаф, Жак Брел и Жулиет Греко. Превер написа и книги за деца, първата от които се споделя „ Приказки за непослушни деца” (1946), и към този момент има ново българско издание.
Илюстрациите са на Елса Енрикес, а художественото оформление е дело на Кирил Златков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР