На 30-и юли /вторник/ БДЖ ще се включи в тържественото

...
На 30-и юли /вторник/ БДЖ ще се включи в тържественото
Коментари Харесай

БДЖ ще отбележи 80 години от откриването на жп линията до гара Белица


На 30-и юли /вторник/ БДЖ ще се включи в тържественото отбелязване на 80-годишния празник от откриването на теснопътната линия в сектора Чепино - Якоруда - Белица. Инициативата за честването на историческата годишнина е на Гражданско съдружие „ За теснолинейката “ под мотото „ 80 години железница до Белица”, оповестиха от сдружението.

На тази дата през 1939 година напълно изненадващо за локалното население персонално Цар Борис III открива новопостроената права, управлявайки локомотива на първия трен, което се трансформира в двоен празник за жителите на Белица и покрайнината.

Специално за празничния ден още от 08:00 ч. на втори коловоз в дребната гара Септември националният железопътен транспортьор ще експонира историческия теснопътен преносим състав – парен локомотив 60976 с двата ретро вагона от царско време.

Ретро съставът ще бъде наличен за разглеждане от всички искащи да се допрян до епохата на 30-те и 40-те години на отминалия ХХ век, като ще имат опция и да си създадат фотоси за спомен в достоверната конюнктура на старомодните салони, облицовани с дърво. Парният локомотив и ретро вагоните ще бъдат ситуирани на гарата за посещаване и разглеждане до 13:00 ч.

Ентусиастите да отбележат паметната дата с пътешестване по маршрута на царя до гара Белица, могат да потеглят с трен „ Родопи” в 08:45 ч. В този празничен ден представителите на Гражданско съдружие „ За теснолинейката “ ще трансфорат вагоните на еталонната влакова комбинация в пътуваща фотоизложба на тематика „ 80 години от достигането на двете чудеса – трен и цар в Разложко”.

За уюта на гостите по време на пътуването ще се движи и бюфет-вагон, в който всеки пасажер ще може да закупи питиета и нещо за ядене на налични цени.

При идването в гара Белица в 12:25 ч., влакът ще бъде посрещнат празнично. Ще бъде отслужен молебен за здраве, ще се подсети за същия ден преди 80 години, ще бъде почетена паметта на железничарите, дали живота си за Родопската теснолинейка и за край ще има проведена музикална стратегия и почерпка за гостите.

Билети за пътуването могат да бъдат закупени от билетните каси в гарите в страната.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР