На 30 и 31 май 2019 от 19 часа, на

...
На 30 и 31 май 2019 от 19 часа, на
Коментари Харесай

„Княз Игор“ в афиша на Опера в Летния театър – Варна 2019

На 30 и 31 май 2019 от 19 часа, на сцената на Варненската опера, ще се играят двата предпремиерни спектакъла на операта „ Княз Игор “ от Александър Бородин. Спектакълът е включен в десетото издание на Опера в Летния спектакъл и на ММФ "Варненско лято ". Премиерата ще е на 2 юли.

Ето какво споделя диригентът Кръстин Настев за работата си по спектакъла:

- Как се чувстваш на първата си среща с „ Княз Игор “?

- Както сподели и Маестро Иванов, за всеки диригент „ Княз Игор “ е предизвикателство. Познавах частично заглавието, само че не се бях занимавал с повсеместен разбор. Сега виждам, че това е в действителност шедьовър. Отскоро съм във Варненската опера и за мен е същинска привилегия да бъда помощник на подобен умел диригент като Маестро Иванов. Следя от близко по какъв начин се прави, по какъв начин се подрежда целият репетиционен развой по типичен пример със наложителните 6 седмици преди да излезе премиерата.

Това тук си е същински разкош, тъй като в доста театри в последно време най-голямата липса не е на финанси, а на време. Нещата се вършат все по-бързо и от това нормално страда качеството. В този смисъл при нас всичко върви по одобрената класическа скица, която дава опция пиесата да улегне, всеки да научи добре партията си и да се почувства по-близо до облика, който извършва. Същото се отнася и за нас, диригентите.

- Как ще заинтригува актуалния фен операта „ Княз Игор “ с нейния сюжет от Средновековието?

- Ако вникнем в психическите връзки сред героите, ще установим, че няма огромна разлика сред епохата, когато е писана творбата и през днешния ден. В актуалния свят ще открием същите взаимоотношения, както сред персонажите – комплицираните връзки сред сестра и брат (Ярославна –Галицки), тестванията на любовта (Ярославна – Княз Игор), съперничеството сред съперници (Княз Игор – Кончак). Победителят Кончак приема победения Княз Игор не като заложник, а като собствен посетител и си заслужава да поразсъждаваме над това като че ли през днешния ден позабравено почитание, което изискуем на достойния съперник.

- Какво е дистанцията от Верди, който дирижира неотдавна, до Бородин?

- Ще изтъквам тук диригента Емил Чакъров, който споделя, че на музиканта не е належащо да му се изяснява по какъв начин се издигат облаците или по какъв начин шуми рекичката. Той желае да знае по кое време, къде, за какво и по какъв начин да изсвири този или оня откъс. В този смисъл нашите оркестранти са мултифункционални, за тях е от голяма важност добре да изпълнят това, което сега им е подадено. Дали ще бъде опера, симфония или мюзикъл, не е значително. Същественото е, че всяка работа, всяка подготовка усъвършенства майсторството, надгражда и построява музиканта като създател.

Това е и професионалният метод във всеки спектакъл, който работи по немски жанр на 3 писти - опера, мюзикъл и трагичен спектакъл. Варненският спектакъл е точeн пример на немския Dreispartentheater и на мен ми е прелестно да съм част от неговия креативен екип.

"КНЯЗ ИГОР "

от Александър Бородин

Диригент Кръстин Настев

Постановка и сценография Кузман

Костюмография Лора Маринова

Хореография Светлана Тоншева

Диригент на хора Цветан Крумов

Асистент-режисьор Сребрина Соколова.

В функциите:

КНЯЗ ИГОР - Свилен Николов, Иво Йорданов;

ЯРОСЛАВНА - Димитринка Райчева, Линка Стоянова; ВЛАДИМИР - Валерий Георгиев, Арсений Арсов, Георги Султанов;

КНЯЗ ГАЛИЦКИ - Пламен Димитров, Гео Чобанов; КОНЧАК - Евгений Станимиров, Гео Чобанов, Петър Петров;

КОНЧАКОВНА - Даниела Дякова, Михаела Берова;

ОВЛУР - Пламен Долапчиев, Христо Ганевски;

ЕРОШКА - Владислав Владимиров, Димитър Илиев; СКУЛА - Людмил Петров, Петър Петров;

НЯНЯ - Бойка Василева, Силвия Ангелова;

ПОЛОВЕЦКА ДЕВОЙКА - Илина Михайлова, Лиляна Кондова.

Предпремиера 30, 31 май 2019, 19.00, Основна сцена

Премиера 2 юли 2019, 21.00, Опера в Летния спектакъл, ММФ "Варненско лято "

БИЛЕТИ:

Online в Еventim.bg посредством услугата Print@Home:

http://www.eventim.bg/bg/bileti/tmpc-varna-21/promo.html…

Каса ТМПЦ, пл. „ Независимост “ 1, пон-пет 9.00-20.00, отмора 13.30-14.30; съб 10.00-19.00, отмора 13.30-14.30; нед 11.00-16.00, без прекъсване; тел. 052 665 022; Заявки: тел. 052 665 051, 052 665 020, www.tmpcvarna.com

Каса ФКЦ - всеки ден 10.00-21.00, отмора 14.00-14.30, 16.30-17.30, тел. 052 685 214
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР