На 3 юни за 14-ти път се отбелязва Международния ден

...
На 3 юни за 14-ти път се отбелязва Международния ден
Коментари Харесай

3 юни - Международен ден за безопасно преминаване на железопътните прелези

На 3 юни за 14-ти път се отбелязва Международния ден за безвредно прекосяване на железопътните прелези, осведомиха от пресцентъра наНационална компания „ Железопътна инфраструктура “/НКЖИ/.
Компаниятаежегодно организира действия, начинания и събития, свързани с този ден от самото му начало през 2009 година - разпределяне на брошури на натоварени прелези, даване на медиите на видеоклипове с съответни нарушавания, образуване на конкурс за детска рисунка по тематиката, открити уроци по сигурност в учебни заведения, основаване на фейсбук страница „ Видиш ли релси, мисли за трен “.

В края на 2015 година и началото на 2016 година НКЖИ създаде осведомителни брошури за повишение на сигурността на децата в региони на жп инфраструктурата, както и предварителна защита на трансформиралото се в мода измежду младежите явление„ селфи на рискови места “.Брошурите са част от кампанията„ ЖП релсите не са място за игра и фотоси ”, която се реализира под егидата на Държавна организация за протекция на детето (ДАЗД), взаимно с Омбудсмана на Република България, Министерството на вътрешните работи и други институции, имащи отношение към случаите на изумени от волтова дъга деца, вследствие непозволено престояване в жп сектори.
Година по-раано брошурите се популяризират по учебните заведения, а в края на месец май и на по-големите гари в страната по отношение на началото на лятната почивка на учениците.
Независимо от всички осъществени през годините начинания, резултатите от тях, свързани с сигурността по железопътната инфраструктура, като цяло санезадоволителни.

Освен проблемите с погрешно секване на железопътните прелези, селфита и рисково държание в регионите на железопътната инфраструктура, се откроява и сериозен проблем с неспазване на разпоредбите за прекосяване на железопътните линии по новоизградените трасета – не се употребяват построените уреди (подлези, надлези, асансьори), пробиват се „ порти “ в шумоизолиращите стени, с цел да се минава „ косо “ през линиите. Предвид високите скорости в тези сектори това държание съставлява изключителна заплаха.

Само от началото на 2017 година случаите на потърпевши хора (ранени и загинали) при удар от преносим железопътен състав в резултат на непозволено престояване на или наоколо до стоманения път са 17, произшествията на прелези до 30 май т.г. са 8, с 2-ма убити и 2-ма ранени. " Затова взехме решение, че се нуждаем от тотална смяна в метода към деца, подрастващи и водачи на МПС ", показват още от НКЖИ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР