На 3-ти ноември ректорът на УХТ Пламен Моллов проведе PR

...
На 3-ти ноември ректорът на УХТ Пламен Моллов проведе PR
Коментари Харесай

Прецедент: Как ректор създава казионна комсомолска организация в университет

На 3-ти ноември ректорът на УХТ Пламен Моллов организира PR акция в жанр късен комсомол. За целта е измислена паралелна казионна конструкция, включваща няколко послушни на ректора докторанти и студенти, да ги назовем просто комсомолци. Не инцидентно, непосредствен на ректора човек е заместник ръководител на структурата, които е и някогашен претендент за народен представител и сегашен общински съветник от Вътрешна македонска революционна организация. А ръководител? Председател несъмнено е неговата брачна половинка.

За това оповестява управлението на Студентски съвет при Университета по хранителни технологии - Пловдив, което в детайли разказва целия проблем, наричайки го " невиждана обстановка. Ето:

" Комсомолците написали тъжба, качена незабавно на формалния уебсайт на университета. Уж подписана от приложен списък със студенти, който лист несъмнено липсва в публикацията(може би тъй като още се търсят хора, които да се подпишат). На идващия ден под паника жалбата изчезва от уеб страницата и е сменена от Протестно несъгласие, още веднъж подписано по същия метод (т.е. без приложени подписи). Дали и списъкът с подписите не е еднакъв и има ли го въобще -. единствено можем да гадаем, разясняват студентите от ВУЗ-а.

Те напомнят, че на 31.10.2022 година е публикувана заповед на ректора за спиране на образователните занятия (вероятно съгласно него те не са чак толкоз важни) на 03.11.2022 година по отношение на подадено заявление от комсомолската организация за среща със студентите. До преподавателите е изпратено електронно известие за прекъсването, без конкретизиране на мястото на осъществяване. Последвано от последващо известие с мястото. Нов симптом на суматоха.

Не знаем тази организация да има някаква регистрация и правилник. И въпреки това, за среща с нея се прекъсват занятия на целия университет. При състояние, че
семестърът в УХТ е сгънат до едвам 10 седмици, студентите са натоварени по 12 часа дневно и всеки ден и час са скъпи. Не бяха прекъсвани занятията даже и при провеждането през октомври в УХТ на годишна научна конференция. Такива спирания се вършат по изключение при провеждане на общи събрания да вземем за пример. Съгласно Правилник за образователната активност на УХТ, промени в образователния график се вършат по изключение „ за осъществяване на академични мероприятия със заповед на ректора “. И тук се чудим срещата с неразбираема комсомолска организация университетско мероприятие ли е? На оповестената дата послушни преподаватели извеждат студентите си от занятия и ги закарват (глаголът е точен) под строй в залата, избрана за срещата. Комсомолът се строява за следващ път. За да наподобява тя по комсомолски цялостна, както си му е редът има естрада, на която
стоят, определените от незнайно кого водачи на комсомолската организация (включително и двамата съпрузите). Липсват единствено съответните флагове, барабани и фанфари. Залата даже е специално озвучена. Хора, които са неуместни са помолени да изоставен залата. Водещият мероприятието комсомолец дава думата за изявления на авансово избрани по сюжет студенти, докторанти и преподаватели, все сериозно настроени към студентски съвет. На изказващите се, микрофон услужливо сервира не какъв да е самият Стоян Пашев, прочут с подвизите си в БАБХ по времето, когато шеф е бил същия Пламен Моллов (моля проверете в интернет). Не е ясно каква е функционалността на Пашев в УХТ защото инцидентно името му липсва в оповестения телефонен указател. И на срещата не се споделя, нищо за наболелите въпроси за студентите. Нищо за 100 %
2 1 – _ 2_платения ремонт на студентско общежитие Марица 3, стигнал до на никое място. Нищо за пустеещата и буренясала спортна зала (ремонтът на залата популярност богу е заплатен предплатено единствено на 50 %). Нищо за безумното и неефективно 12 часово натоварване на студентите през 10-те седмици учебен срок, за да се икономисали пари за отопление. Нищо за мизерията в общежитията. Нищо за това, че в студентски общежития, в прорез с всички правила е настанен асистент ректора на УХТ (също бивш кадър на БАБХ). След изработен ремонт на стаята му и монтиране на климатик несъмнено. Нищо за любимата компания на ректора Моллов „ Люпеан “, за която той е разследван от КПКОНПИ.

Комсомолското тричане на студентски съвет приключва със „ импровизиран “ апел да се приеме Декларация за привикване на ново Общо заседание на студентите. Естествено за комсомолците няма значение нито Правилник за устройство и активността на студентски съвет, координиран с академичния съвет на УХТ, в който в детайли е разказано по какъв начин става свикването на Общото заседание, нито процедурите в правилника. Започваме откровено да съчувстваме на Пламен Моллов и към този момент си обясняваме паническите му действия. Много му се събра от май месец насам в опитите за възобновяване на комсомолския
път.

За невижданата обстановка в УХТ са алармирани доста институции. Всички те носят виновност за ескалиращото напрежение. Къде е реакцията на МОН? Къде е комисията по обучение към Народното заседание? Къде е АДФИ? На въпрос от вестник Капитал, АДФИ отговори, че ще започне проверка в УХТ до края на октомври, през днешния ден към този момент сме ноември, инспекция още няма. Къде е КПКОНПИ.

Още през август беше оповестено, че комисията е почнала инспекция против Моллов. И случаят „ Люпеан “ ли ще бъде заметен под килима?

Уважаеми институции, апелирам помогнете на ректора Пламен Моллов да се отърве от университета си, защото очевидно към този момент все по-трудно ползва методите на ръководство известни от преди повече от 33 години, в едни по-тъмни времена. Припомняме, че свободата и демокрацията пристигнаха в България на 10 ноември тъкмо преди 33 години, надяваме се скоро да дойдат и в нашия университет въпреки закъснението ", приключват писмото си студентите от пловдивския ВУЗ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР