На 3-ти февруари, Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и

...
На 3-ти февруари, Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и
Коментари Харесай

Днес е зимният Симеоновден - не давайте нищо назаем!

На 3-ти февруари, Православната черква уважава Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица.
В деняслед Сретение Господне - 2 февруари,се празнува паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна.

Според легендата Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделфназначил.

На свети Симеон се паднало да преведе книгата на оракул Исаия iкогато стигнал до глава 7 - стих 14, решил, че в еврейския текст има неточност, като е казано: " Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил ".

Посегнал да поправи думата " девственица ", само че ангел Господен спрял ръката му: " Писаното е тъкмо, по тази причина нищо не поправяй! Ти няма да умреш, до момента в който не видиш с очите си осъществяването на тия думи ".

Според протоевангелието на Йаков, Симеон станал свещенник в Йерусалимския храм след убийството в него на Захарий, татко на Йоан Кръстител. След три дни,жреците почнали да се поучават, кого да слагат вместо него, и жребият се паднал на Симеон. Това му е било намерено от Светия Дух, че той няма да почине, до момента в който не види Христа - живия.

Според фолклорната традиция през днешния ден е зимният Симеоновден. Лятното сходство на Симеоновден е на 1 септември. Тогава честват и носещите това име.

Зимният Симеоновден, както и зимната Богородица почитат основно бременните дами, младите невести и майките. По това, какъв човек първи ще пристигна в къщата се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски. Зимният Симеоновден се счита за един от най-лошите дни в годината. Някъде го назовават Симеон Бележник, тъй като белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не би трябвало да хваща изострен предмет. Трети февруари е третият вълчи празник, тогава не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и боклук на открито, с цел да не се разсърдят вълците и да не атакуват стадата.
Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, с цел да не " излезе берекетът от вкъщи ".

В националната памет първи, втори и трети февруари се назовават Вълчи празници, Трифунци или Мратинци. Посветени са на вълка и се съблюдават редица ритуални обреди: дамите не плетат, не предат, не тъкат, не перат. Спазват се и другите забрани, присъщи за останалите Трифонци. Вероятно празникът се е появил относително по-късно във фолклорната традиция, тъй като неговата обредност съвсем не може да се отдели от предхождащите го дни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР