На 3 септември 1901 г. четници на Яне Сандански и

...
На 3 септември 1901 г. четници на Яне Сандански и
Коментари Харесай

3 септември 1901 г. Аферата Мис Стоун

На 3 септември 1901 година четници на Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат протестантската мисионерка мис Елен Стоун и бременната Катерина Цилка за откуп от 100 000 щатски $.

Елън Стоун е родена в Роксбъри, Съединени американски щати, на 24 юли 1846 година. Тя идва в България през 1878 година, с цел да работи в американското девическо учебно заведение в Самоков. По-късно се реалокира в Пловдив, с цел да преподава хигиена, четене и протестантство на дамите по домовете. През 1898 година тя е изпратена в Солун от Американския съвет за задгранични задачи на евангелистко мисионерство измежду дамите.

През лятото на 1901 година мис Стоун отива в Банско, с цел да управлява къс курс за образование на български учителки за първичните протестантски учебни заведения и за дамите от Библейското сдружение дружно с помощничката си, българката Катерина Цилка.

По това време един от главните проблеми пред ВМОРО е неналичието на средства за въоръжаване. Ето за какво Гоце Делчев прави два несполучливи опита за похищение на богати турци и гърци. По-късно е създаден проект за похищение на сина на Иван Евстатиев Гешов, Никола, който също пропада.

Финансовата рецесия е главният обсъждан проблем на срещата на управлението на ВМОРО в Кюстендил през лятото на 1901 година, на която участват Делчев, Сандански и Чернопеев. На тази среща Делчев декларира, че дребните грабежи единствено накърняват репутацията на организацията и не спомагат за разрешаване на финансовия проблем. Сандански предлага отвличането на княз Фердинанд I при неговото посещаване на Рилския манастир, само че на този коренен проект се опълчва Делчев, който счита, че отвличането би трябвало да стане на османска територия. Делчев също по този начин предлага вместо това войводите да проведат акции по събиране на пари в рамките на България. По този метод изниква алтернатива пред управлението и войводите, защото точно помощта от България бива неприемлива, дребните грабежи са нежелателни, а огромните акции са рискови за организацията и за освободителното дело, само че въпреки всичко ситуацията с финансите постанова незабавни дейности.

Чернопеев и Сандански разискват отвличането на богат турчин край Симитли, само че проектът се проваля. В 1901 година, към Петровден Яне Сандански, Христо Чернопеев и Сава Михайлов приготвят проект за отвличането на Сюлейман бег, наследник на един горноджумайски паша, само че заради болест на Сюлейман бег и тази акция се проваля. Тогава Сандански се насочва към концепцията за похищение на протестантски мисионер от Банско, като първата набелязана цел е главата на задачата В Солун - лекар Джон Хаус.

Яне Сандански, Христо Чернопеев и Кръстьо Асенов не чакат акцията да се усложни и продължителността ѝ от 6 месеца ги изненадва. Главен проблем се явява пазенето на заложниците на безвредно място, което е обвързване на Сандански. Акцията бива застрашена от османските потери в Пирин, а също така и дейностите на българските сили в пограничните области, заради което престоят на българска територия става неосъществим. Заради всички тези рискове похитителите би трябвало да се движат непрекъснато, само че това става доста мъчно поради отвлечените дами - мис Стоун е на 55 години, а Катерина Цилка е бременна в петия месец по време на отвличането.

Яне Сандански взема решение да потърсят леговище, където Цилка да може да роди. По пътя обаче тя получава предродилни болки и четата се открива в Сърбиново. За помощ в раждането Сандански вика две баби. На 22 декември Цилка ражда момиченце, което е кръстено Елена (на мис Елън Стоун). Междувременно в Сърбиново идва турски войник, което принуждава четата да напусне селото на третия ден след раждането. Тъй като Цилка не е в положение да върви или язди, пътува в особено изработен сандък, дърпан от кон.

След продължителни договаряния в София и Самоков откупът - 14 000 златни турски лири, се получава на 18 януари 1902 година в Банско. Пленените дами са освободени на 2 февруари.

Акцията способства за популяризирането на ВМОРО надалеч отвън рамките на Османската империя, за което спомага и самата мис Стоун със своите беседи в Съединените щати, където тя се завръща след освобождението си.

Елън Стоун умира на 13 декември 1927 година в Челси, Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР