На 3 октомври би трябвало да встъпи в длъжност новият

...
На 3 октомври би трябвало да встъпи в длъжност новият
Коментари Харесай

Андрей Янкулов: И в новия ВСС хората от прокурорската колегия ще слушат главния прокурор

На 3 октомври би трябвало да встъпи в служба новият състав на Висшия правосъден съвет.
" Налице е наклонност на отвращение за ангажиране с тези процеси по-скоро при съдиите. При прокурорите нещата постоянно са били в несъмнено русло. Които и да бъдат определени, особена разлика в това по какъв начин ще наподобява прокурорската гилдия няма да има, отново ще се слуша гласът на огромния, мощния човек в прокуратурата – основния прокурор. "

Това разяснява пред БНР Андрей Янкулов, специалист към Антикорупционния фонд и някогашен прокурор, след завършилия директен избор за професионалната квота за идващия състав на Висш съдебен съвет. Политическата квота към този момент няма изгледи да бъде определена.

Според Янкулов по време на дебатите във Висш съдебен съвет за отстраняването на Иван Гешев е имало " кръгова защита на основния прокурор от всички членове на Висшия правосъден съвет с доста дребните изключения ", което е било изцяло предстоящо.

" Рискът и този механизъм, който в този момент се завърши – за самостоятелното следствие на основния прокурор, да бъде съборен от Конституционния съд, е осезателен ", счита Андрей Янкулов. По думите му навлизането в серпантина на политическа неустойчивост ще е причина " нищо от това да не може действително да се придвижи ".

Трябва да има по-сериозни санкции, които да се постановат незабавно и да бъдат изпълнявани, счита Янкулов по отношение на пътно-транспортните катастрофи и чувството за безотговорност. Според него сегашните наказания се постановат официално и не работят.

" Ако чакаме всичко на наказателна политика, на затвор, на санкции, които се постановат в наказателни процеси, няма да имаме необикновен триумф ", предвижда юристът в разбора си на случая " Семерджиев ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР