На 3 май през далечната 1867 година е роден джентълменът

...
На 3 май през далечната 1867 година е роден джентълменът
Коментари Харесай

156 години от рождението на Александър Малинов - джентълменът в българската политика

На 3 май през далечната 1867 година е роден джентълменът на българската политика и дълготраен водач на Демократическата партия Александър Малинов.

Родом от днешна Украйна, безарабският българин избира родината на дедите си, с цел да й служи до края на живота си.

Останал в историята като талантлив, достоен и умен човек, дълги години той внася европейски дух в дивата политическа джунгла на следосвобожденска България.

В политическата си кариера Малинов е претърпял всичко – от светлия момент на оповестяването на българската самостоятелност през 1908 година, когато оглавява за пръв път държавното управление, до несправедливия си престой в пандиза през 1922-1923 година

Зад решетките, по подигравка на ориста, го праща без съд и присъда, а единствено със заповед земеделският водач Александър Стамболийски, по това време е министър-председател. Това става единствено няколко години, откакто персонално Малинов го избавя в политически развой против монарха Фердинанд. Царят потърсил правосъдна отбрана, тъй като земеделецът го заплашил, че ще загуби трона си, в случай че поддържа Германия. Блестящият юрист Малинов, обаче, потвърдил, че процесът е неправдив. Вместо признателност, през 1922 година юристът бил вкаран в пандиза от някогашния си клиент дружно с още 12 някогашни министри. „ Вината “ на Малинов е, че се оповестил за съпротива на самозабравилия се Стамболий­ски и отказвал да поддържа репресиите против политическите съперници на режима.

Джентълменът на българската политика издъхва по време на предизборно заседание в София през 1938 година. Така отдава и последните си мигове на политиката и обичаната си Демократическа партия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР