На 3 май (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически

...
На 3 май (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически
Коментари Харесай

Откриват изложба за Третата българска държава във Военноисторическия музей


На 3 май (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложбата „ Враг/Приятел “. Тя разкрива комплицирания пъзел на военните и политическите взаимоотношения сред България и три страни, изиграли основна роля в историята на Третата българска страна – Турция, Русия и Германия.

Изложбата обрисува възходите и спадовете в дипломатическите връзки сред България, от една страна, и Турция, Русия и Германия, от друга, като ги онагледява с експонати – знаци на междудържавните връзки.

Посетителите ще видят военния медал „ За Храброст “, който княз Александър I учредява в прорез с наредбите на Берлинския конгрес и украсен с него посещава Русия и Турция, заявявайки на езика на протокола устрема на България към самостоятелност.

Другият знаков експонат, който въплъщава в себе си еманципацията на България от Османската империя е орденът „ Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий “, основан от цар Фердинанд I във връзка формалното признание на Независимостта. Като знак на връзките с Русия в изложбата са показани знакът на Временното съветско ръководство и сабя, подарени на престолонаследника Борис от неговия кръстник – съветския император Николай II. За първи път в НВИМ ще може да бъде забелязан и фелдмаршалският скиптър на Фердинанд I, връчен му от немския кайзер Вилхелм II.

В изложбата се преплитат експонати-уникати – владеене на царските семейства, и такива, свързани със събития и хора, чиито ориси са белязани от междудържавните връзки.

Изложбата е осъществена по план с частичната финансова поддръжка на Министерство на културата. Осъществява се със съдействието на Фонд „ Цар Борис III и Царица Йоанна “, в съдействие със Софийския университет „ Св. Климент Охридски “,  Омега Филмс и продуцента Светослав Овчаров.

Напълно гратис посетителите на Националния военноисторически музей ще могат да прегледат изложбата „ Враг/Приятел “ още на 6 май, когато обичайно музеят работи с вход свободен и по случай Празника на Българската войска е подготвил специфична стратегия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР