На 3 и 4 юни 2022 г. Народно читалище Алеко

...
На 3 и 4 юни 2022 г. Народно читалище Алеко
Коментари Харесай

Нов фестивал превзема Пловдив

На 3 и 4 юни 2022 година Народно читалище " Алеко Константинов-1954 “ ще бъде хазаин на първия по рода си фестивал на шевицата " ШевицаФест. Традицията среща бъдещето “. Събитието е част от Програма " Наследство II “ направление " Творческият Пловдив “ на Пловдив – Европейска столица на културата “ и се реализира с финансовата поддръжка на Фондация " Пловдив 2019 ".

На 3-ти юни от 18 ч. ще се открие изложбата " Шевицата на етносите в Пловдив “ в изложба " Алеко “ към читалището /бул. " Шести септември “ №160/. Изложбата показва национални костюми, везба и старинни предмети на етносите, които от епохи живеят в град Пловдив – българи, арменци, евреи и турци. В изложбата са включени национални костюми, шевици и тъкани от частни сбирки и модерни предмети от бита и дрехи, направени от везбарките на Колектива за везба и занаяти " Росица Чуканова-1968 година “ към читалището - тишлайфери, пана, карета, кенета, шалове, обложки за книги, бижута, модерни дрехи, в извезването на които са употребявани орнаменти от достоверни шевици. 

Колекциите на Катя Черпокова и Елица Миланова включват неповторими български носии. Старинните мюсюлмански носии са също от сбирката на Катя Черпокова. Еврейският етнос е показан от празнични и религиозни предмети, предоставени от ОЕ " Шалом “. В изложбата е включена старинна арменска везба, дантели, кене. Експозицията може да бъде прегледана до 18.06.2022 година

Вторият ден от фестивала – 4 юни, ще предложи на пловдивчани и гостите на града разнородни развлечения, в които самите те могат да вземат участие. Откритата сцена " Ядрото “ в квартал Капана ще се трансформира в креативно ателие. По време на фестивала посетителите ще могат да видят и да се насладят на многообразие от действия – изложения, работилници за шевици, прожекции, среща с етнографи, ревю на носии, и несъмнено, концертна част с достоверна национална музика и танци. Предвидени са занимания и за най-малките гости.

На 4-ти юни от 12 ч. е формалното разкриване на фестивала и концерт на фолклорен отбор " Тракия “.

От 12.30 ч. до 18.00 ч. " Работилници за направа на шевици “ за възрастни и деца. Те са отворени за всички, които желаят да се научат да бродират - деца, техните родители. В работилниците за възрастни везбарките - майсторки от Колектив за шевица и занаяти " Р.Чуканова-1968 година “ към читалището ще показват уменията си в изработването на везба и ще демонстрират и образоват искащите в тънкостите на занаята. 

Всеки клиент може да предизвика уменията си под управлението на Виолета Чалъкова, Добрина Стефанова – членове и на Задругата на майсторите на национални художествени занаяти, Анна Драганова, Мария Ангелова, Веселина Кумчева и други Везбарките ще показват направата на шевицата. В Работилничките за деца малчуганите ще оцветяват схеми с шевици, ще рисуват картички, създават гривнички, редят пъзели от шевици и други игри и занимания.

От 13.00 до 14.00 ч. посетителите ще се насладят на ревю от достоверни национални носии от етнографските области на България. Дефилето ще показа 14 достоверни национални носии, направени преди повече от един век, които са предоставени от частни колекционери: Катя Черпокова, Елица Миланова и от фонда на читалището. Каним всички, които имат национална носия, да се включат в проявата и да станат част от неповторимото ревю.

От 14.00 до 15.00 ч. – показване на " Памет за на следващия ден “ – мултимедийна презентация от остарели, неповторими фотоси с носии от началото на 20 в. Снимките са от персонални албуми на семейства от Пловдив и Южен регион. Тя ще се прожектира на фасадата на ул. " Загреб " 8.

От 15.00 до 15.30 ч. – галерия от предмети на участниците в ателиетата за обичайната везбена орнаментика, които се организираха през м. април и май т.г. по плана. Изложените предмети, скици, модели са резултат от взаимната работа на възпитаници от Търговско отделение “Ана Май “ и други учебни заведения и везбарките, които посредством неофициалното образование са помогнали на младежите да усвоят познания, умения и сръчности за шевиците. Посетителите ще видят предмети, апликирани с истински шевици – обложки за книги, бижута и други, направени от Славена Шумарова и Стефка Николова.

От 15.30 до 16.30 ч. – Мариана Килимперова, помощник на Етнографската колекция на град Съединение ще показа обичая " Сватба “ и неповторими невестински носии от 1903 година, а Стефка Илиева ще презентира книгите " Архаични знаци в бродерията “ и " България в шевици “ на Ирен Величкова-Ямами- везбар, етнограф и публицист. През 2019 година тя извеза неповторима карта на България с шевици от другите краища на страната. Ирен Величкова-Ямами е родена в София, само че от близо 30 години живее в Япония. През годините бродирането я води в разнообразни елементи на света. Нейни произведения са взели участие в изложения в Япония, Франция, Италия, Англия, Австралия, Съединени американски щати. Във видео филм тя споделя за направената от нея карта на България и за работата като етнограф и везбар.

От 16.30 до 17.30 ч. – " Шевиците – пътеки към душата на България “ – среща с Тоня Борисова - актриса и публицист.

От 17.30 до 18.00 ч. – Музикални осъществявания: Николай Бисеров – гайда и фолклорно студио " Пълдин “ към НЧ " Антим I “, Пловдив

18.00 ч. – " Кръшно се хоро завило “. В хорото ще се включат участниците и гостите на фестивала, туристи, пловдивчани и чужденци и ще обиколи " Капана “.

Закриване на фестивала.

Във фестивалната стратегия ще звучат и ще забележим осъществявания на: ФА " Тракия “, Детски танцов състав " Луди млади “ към НЧ “Проф. Кирил Дженев “, студио " Пълдин “ към НЧ " Антим I “, Пловдив Формация за достоверен фолклор " Куклици “, Николай Бисеров – гайда и състав за модерна етномузика и етно ритми " Българи “.

На 3 юни във фейсбук ще бъде разгласен фотоконкурс на фестивала " ШевицаФест “. Желаещите би трябвало да изпратят фотография, запечатала моменти от фестивала. Снимките би трябвало да се получат до 10 юни на имейл [email protected] или във фейсбука на читалището https://www.facebook.com/chitalishte.alekokonstantinov. Оценяването ще бъде осъществено въз основата на броя лайкове във Фейсбук на читалището. Фотографията получила най-вече лайкове ще бъде наградена.

И едно предизвикателство към публиката – призоваваме посетителите да са облечени в облекла, в които има детайли от български шевици – тениски, шалове и други, с цел да се почувстваме повече българи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР