На 3 април се проведоха избори в две европейски държави

...
На 3 април се проведоха избори в две европейски държави
Коментари Харесай

Изборите в Сърбия и Унгария и значението за Русия

На 3 април се организираха избори в две европейски страни – Сърбия и Унгария. В Сърбия бяха определени депутати, общински ръководители и президент на страната. В Унгария се организираха избори за парламент, който номинира премиера. И в двата случая настоящите държавни глави и техните партии Александър Вучич и Виктор Орбан завоюваха безапелационна победа.

Сръбският случай

На общите президентски и парламентарни избори в Сърбия Александър Вучич завоюва с резултат 59,39%, а неговата Сръбска прогресивна партия (СПП), в коалиция със Социалистическата партия на Сърбия и Съюза на унгарците от Войводина, означи общо 43,78 %, заяви Републиканската изборна комисия на страната за резултатите от обработката на 91,42% от бюлетините.

Изборите се организираха както в Сърбия, по този начин и в изборни секции в чужбина, само че косовските сърби трябваше да гласоподават в изборни секции на сръбска територия, защото отчасти приетата страна няма дипломатическа задача на Сърбия, която я счита за собствен район.

Генерал Здравко Понош, който беше номиниран от опозицията, получи три пъти по-малко гласове - към 18%. Понош се трансформира в един тип „ сив кон “, тъй като няма опит в огромната политика, макар че при президента Тадич взе участие във военни промени, а също по този начин служи в апарата на прозападния либерал Вук Йеремич по време на службата му като представител на Сърбия в Организация на обединените нации.

Милош Йованович получи към 6% от гласовете.

„ Успях да направя нещо, което никой в никакъв случай не е съумял да направи в Сърбия. Аз съм единственият, който завоюва два пъти на първия тур “, сподели Вучич пред кореспонденти в нощта на 4 април, когато бяха обработени малко над 66% от гласовете.

В същото време той означи, че СПП е получил по-нисък резултат от 2020 година, което тогава се трансформира в безспорен връх в актуалната история на страната. Вучич изясни това с обстоятелството, че партията не " не флиртува с народа ".

Според президента страната в новия политически цикъл ще резервира предходния си външнополитически курс към съдействие с Русия.

Парламентарните избори бяха изключителни, защото предходните бяха през 2020 година Коалицията на Сръбската прогресивна партия „ Александър Вучич – Заедно можем всичко” също завоюва първото място с 43,33% от гласовете.

Предполага се, че тази листа ще получи 121 депутатски мандата в обновеното заседание. Местните избори в Белград бяха извоювани също от ръководещата партия, която номинира Александър Шапич за поста кмет на столицата.

Следва опозиционната коалиция " Мариника Тепич - Обединени за успеха на Сърбия " с 13,18% поддръжка (37 места в парламента). На трето място е съюзът на " Социалистическа партия на Сърбия " и " Обединена Сърбия " " Ивица Дачич - министър-председател на Сърбия ", за който гласоподаваха 11,66% от гласоподавателите (32 мандата).

На четвърто място е обединението НАДА-Надежда за Сърбия, която печели 5,3% от гласовете (14 места). Маргиналите на изборите бяха зелено-лявата коалиция „ Ние трябва” („ Морамо”), включваща екологичните придвижвания и гражданската инициативна група „ Да не удавим Белград” – 4,4% от гласовете (14 мандата).

Коалицията от придвижвания „ Двери” и ПОКС (монархисти) получи 3,86% (10 места в парламента). В Асамблеята влизат и представители на националните малцинства: Съюзът на унгарците от Войводина ще получи 6 места в Народното събрание, босненците - Заветът на мюфтийството и Санджак от SDA - надлежно 3 и 2, хърватите ( " Заедно за Войводина " ) - 2, обединението на албанците - 1.

Избирателната интензивност беше 60%.

На конференция след оповестяването на формалните резултати Александър Вучич сподели, че Сърбия ще продължи политиката си на боен неутралитет и ще продължи съдействието с Русия.

Отделно беше емфатичен въпросът за енергийните запаси. Договорът за настояща доставка на природен газ на преференциални цени изтича през април, само че е явно, че ще бъде продължен.

Унгарският случай

Катехон към този момент означи, че пъстра маса от десни, леви и либерали се събрала против обединението на Виктор Орбан. Те обаче не съумяха да завоюват. Вероятно сходна избухлива примес не е била доста безапелационна за гласоподавателите - и те не са желали да им дадат бъдещето на страната си.

Партията Фидес, дружно с Християндемократите, получи две трети от гласовете, което им разрешава да открият законно болшинство в Народното събрание и да продължат законодателната и изпълнителната политика в същия дух.

Орбан заложи на консервативни полезности и по този мотив, в изявление за унгарския ефирен канал HírTV, той сподели значими думи:

„ Тази вечер в Будапеща целият свят видя, че християндемократите и патриотичната политика победиха. Ние изпращаме обръщение към Европа – това не е предишното, това е бъдещето. "

В обръщението си той означи и следното:

„ Ще помним тази победа до края на живота си, тъй като трябваше да се борим с голям брой съперници: локалните леви, интернационалното ляво крило, брюкселските бюрократи, всички пари и институции на империята на Сорос, интернационалните медии, както и президента на Украйна. "

Всъщност Орбан разгласи, че е съдружник на Русия, без да го споделя непосредствено. И макар че Унгария е член на Европейски Съюз и НАТО, Брюксел надали ще може да промени нещо във връзка с националната политика на тази страна.

Значението за Русия

Победата на СПП в Сърбия и Фидес в Унгария има значение за Москва. Запазва се курсът към последователност в двустранните връзки. Тъй като двете страни граничат една с друга, този фактор също би трябвало да се вземе поради.

Сърбия беше под напън от Запада и Организация на обединените нации да гласоподава за наказание на дейностите на Русия в Украйна. Но в самата Сърбия се организираха хиляди манифестации в поддръжка на Русия и против Украйна/НАТО. Унгария, макар че публично осъди съветската интервенция в Украйна, обаче отхвърли да даде оръжия и да утежни глобите.

Примерът на две страни може да даде съображение на други европейски страни да работят по-автономно и суверенно. Ако Сърбия е страна със специфичен статут, то Унгария е член на Европейски Съюз и НАТО, което дава спомагателен подтик на разцепването на евроатлантическото единение.

Превод: СМ

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР