На 3 април 1879 г. депутатите от Учредителното събрание във

...
На 3 април 1879 г. депутатите от Учредителното събрание във
Коментари Харесай

БНТ отбелязва 140-ата годишнина от обявяването на София за столица

На 3 април 1879 година депутатите от Учредителното заседание във Велико Търново единомислещо избират София за столица на Княжество България.


На 1 април (понеделник) в студиото на предаването „ История.БГ “ кметът на столицата Йорданка Фандъкова, заместник-кметът по направление „ Култура, обучение, спорт и предварителна защита на зависимости “ доцент доктор Тодор Чобанов, проектант доцент доктор Валентина Върбанова от Регионалния исторически музей - София и проф. Петър Стоянович ще преведат феновете през годините, когато стартира нов стадий в историята на София и ще опишат забавни обстоятелства за превръщането на един град, като всички останали в България, в столица и емблема на страната ни.

Предложението за избора на София прави един от първите български историографи, съосновател на Българската академия на науките проф. Марин Дринов. Преди близо век и половина претекстовете, които одобряват депутатите от Учредителното заседание са стратегическото състояние и капацитета за стопански напредък.

През 1879 година София става столица с малко под 12 000 поданици, 2 учебни заведения и 10 хана. Предаването ще наблюдава разнообразни стадии от преобразяването на града в другите исторически интервали и ще напомни орисите на персони, чиито имена остават тясно свързани с развиването на града и неговите знаци. Дискусията ще включи и кметовете на столицата, които макар компликациите, рецензиите и директната опозиция са успявали да развиват града и да чертаят неговите вероятности.

През първите няколко десетилетия след Освобождението в София са издигнати едни отнай-импозантните здания, които оформятоблика на града - Народното събрание, Народният спектакъл " Иван Вазов ", Централната минерална баня, зданията наАкадемията на науките, Софийският университет " Св. Климент Охридски ", Народната библиотека, храм-паметникът " Св. Александър Невски " и други В понеделник „ История.БГ “ ще напомни градските обичаи от следосвобожденска София, светските соарета, балканския нюанс в елегантна европейска кройка и пепелищата на бомбардировките.

Водещ на „ История.БГ “ в понеделник (1 април) от 21:00 часа е Георги Ангелов.

На 4 април (четвъртък) от 21:00 часа по БНТ1 е телевизионната премиера на документалния филм „ 105 минути София - историята на града “. Продукцията, която е финансирана по стратегия „ Култура “ на Столична община, показва забавни детайлности за другите исторически стадии от живота на столичния град – от първите открити артефакти в софийското поле, датирани от 6000 година прочие Хр. до наши дни. Лентата напомня откритията в археологията, споделя за архитектурните емблеми на София, за креативния заряд, който столицата носи и през днешния ден, за най-ярките обществено-политически събития и за хората, оставили диря в осемхилядната история на града.

Пълнометражният документален филм включва къси възстановки, архивни фрагменти и модерни образни решения, които ще оказват помощ на феновете да видят по какъв начин е изглеждала антична Сердика, Римския амфитеатър, градежа на църквата „ Св. София “, средновековната цитадела Средец и дребното запуснато градче София, в годината, когато става столица.

В петък (5 април) предаването на БНТ2 за градските забележителности „ 10 000 крачки “ ще опише забавните истории на софийските мостове. Екипът предлага забавна разходна по поречието на Перловска, Владайска, Княжевска, Боянска – реките, които пресичат столичния град и споделя за най-старият непокътнат мост в София - Александровския. Издигнат е през 1880 година и до през днешния ден сводовият камък носи монограма на княз Александър Батенберг. Водещата Йоанна Драгнева разкрива тайната, която пазят лъвовете, от двете страни на моста, издигнат в памет на починалите за Освобождението. Петъчната разходка на „ 10 000 крачки “ минава по тогавашния път за Цариград и напомня имената арх. Антонин Колар и инж. Вацлав Прошек - основатели на друга архитектурна забележителност на София – Орлов мост. Имената на създатели като Величко Минеков, Младен Миладинов, Димитър Даскалов и Величка Балиева са свързани със скулптурните групи на моста против Националния стадион.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР