На 29 юни Българската православна църква почита паметта на Светите

...
На 29 юни Българската православна църква почита паметта на Светите
Коментари Харесай

Над 2500 души празнуват на Петровден в Ямбол

На 29 юни Българската православна черква уважава паметта на Светите апостоли Петър и Павел.

Рожденото име на Свети Петър е Шимон, елементарен риболовец от Галилея. След като станал един от първите почитатели и възпитаници на Иисус, получил името Петър.

Свети Павел бил роден в град Тарс, Киликия, в еврейско семейство и името, което употребявал в еврейската общественост, било Саул (Савел). Той бил римски жител по рождение и употребявал латинското си име Паулус (Павел), когато пишел.

Савел получил положително обучение в школата на равина Гамалиил в Йерусалим, бил велзевул и в началото взел участие в гоненията против християните. След чудодейно явяване на Христос при Дамаск той станал християнин и се трансформирал в един от най-ревностните разпространители на християнската религия.

И двамата апостоли починали страдалчески по времето на император Нерон (64-68г. след Христа) на една и съща дата – 29 юни.

На Петровден завършват Петровите пости и на трапезата се сервират ястия с пилешко месо. В църквата се носят ябълки, с цел да се осветят и по-късно се раздават за здраве.

Петровден е доста уважаван празник в България, който съответствува с началото на лятото и разгара на жътвата.

Днес в Ямбол честват 2569 души, от тях 1346 дами и 1223 мъже.

При дамите най-многобройни са празнуващите с името Пенка – 547 представителки, следвани от Петя – 495, Павлина – 117, Петранка – 94, Полина – 59, Петрана – 29, Павлета – 5.

При господата най-често срещаното име е Петър – 882 празнуващи, след него се подрежда Павел – 176, Камен – 64, Петьо и Пенчо – по 41 именици, Пейо – 19.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР