На 29-ти октомври 2018 година в Художествената галерия на НЧ

...
На 29-ти октомври 2018 година в Художествената галерия на НЧ
Коментари Харесай

В Тетевен бе открита изложба на Полския институт в София

На 29-ти октомври 2018 година в Художествената изложба на НЧ,,Съгласие 1869 “ в град Тетевен, бе открита галерия на Полския институт в София със забележителности, включени в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Георги Терзийски – Областен шеф на Ловеч, и доктор Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, посрещнаха господин Ярослав Годун – Директор на Полския институт в София.

Д-р Бояджиева приветства всички и добави, че България също е страна с обекти, които са културно завещание и са включени в същия лист:,,За мен е чест и наслаждение да Ви посрещна в нашия хубав град и да обсъдим дружно и благоприятни условия за бъдещи начинания. Културното разнообразие на Европа е в действителност голямо благосъстояние и когато го демонстрираме на нашите съграждани, то се трансформира в една самобитна екскурзия към далечни страни и разкриване на нови хоризонти. Затова поканихме и младежи, с цел да могат да се допрян до колорита на другите нации. “

На откриването на изложбата участваха Борис Врабевски – Зам.-кмет на Община Тетевен, Свилен Русинов – Зам.-кмет на Община Тетевен, Мария Стойчева – Председател на Общински съвет Тетевен, общински съветници, жители и възпитаници.

Полша предлага удивителни срещи с неповторими исторически и естествени благосъстояния. Страната се слави с четиринадесет от близо хиляда забележителности, включени в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

Полша се гордее с исторически централни квартали на Краков и Торун, обаятелни с вековните си постройки, както и със остарелия град на Варшава. Столицата на Полша впечатлява специалистите на ЮНЕСКО с осъществените възстановителни работи без казус в историята на човечеството. В влиятелния лист е включен и средновековният палат в Малборк. Той е най-голямата тухлена сграда в света. Полша е привлекателна и със забележителните си естествени обекти, градини дървени църкви – удостоверение за изкуството на старите майстори-занаятчии и с религиозните си обекти, в които продължава да кипи живот. Страната се гордее с монументалната творба на актуалната архитектура – Залата на столетието във Вроцлав. Беловежката гора е естествено благосъстояние от неповторими за цяла Европа вековни девствени гори.

Свое място в листата има и злокобният монумент от предишното, споменът за което преследва и до през днешния ден – немският нацистки концентрационен лагер на гибелта Аушвиц-Биркенау (194о – 1945 г.).
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР