На 29 септември за поредна година в цял свят ще

...
На 29 септември за поредна година в цял свят ще
Коментари Харесай

29 септември е Световният ден на сърцето

На 29 септември за поредна година в целия свят ще бъде маркиран Световният ден на сърцето.
Сърдечносъдовите болести, които включват инфаркта и инсулта, са причина номер 1 за смъртност в света. Всяка година 17,5 млн. души умират прибързано в резултат на сърдечносъдови болести, като до 2030 година се чака техният брой да нарасне до 23 млн.
Една от най-често срещаните аритмии – предсърдното мъждене, визира близо 6 млн. души единствено в Европа. Приема се, че то е основната причина за емболични произшествия, които в 75% от случаите са мозъчносъдови (инсулт). Предсърдното мъждене е обвързвано още с нараснал риск от сърдечна непълнота, деменция и нараснала смъртност.
Фактът, че България е на едно от водещите места по сърдечносъдови болести, както и това, че предсърдното мъждене постоянно няма никаква клинична изява и нерядко остава неразпознато и нелекувано, накара през 2016 година Национална пациентска организация да започва план, отдаден на предсърдното мъждене, оповестиха от там. Основната цел е откриването на пациенти с предсърдно мъждене и следене на положението им. В плана досега са привлечени над 100 кардиолози от цялата страна и са обхванати над 2000 пациенти. Възрастовото систематизиране на пациентите е както следва: под 65 години – 376 души, 805 индивида на възраст 66-74 година и близо 900 над 75-годишна възраст. От тях 320 са с персистиращо, а два пъти повече – с пристъпно предсърдно мъждене. Останалите над 1000 пациенти са с непрестанно предсърдно мъждене. От всички включени в програмата пациенти новооткритите случаи са към 1/3.
През октомври тази година програмата ще бъде продължена и в нея ще бъдат включени нови 1000 пациенти от цялата страна, като към картите на лекарите, с които се пресмята рискът от предсърдно мъждене, ще бъде добавена и карта за пациента, посредством която той по-лесно ще може да управлява болестта си и ще следи за идващия си обзор при експерт. За пациентите са планувани обучителни материали, образование за премерване на пулса, както и скринингови акции в разнообразни градове на България за пресмятане на сърдечносъдовия риск и премерване на пулса с пулсоксиметър.
Въпреки застрашителните размери, които сърдечносъдовите болести получават, те могат да бъдат предотвратени с няколко дребни промени в всекидневието. Ето за какво тази година апелът е всеки да показа силата и да каже какво вършат той и неговото семейство, с цел да подобрят здравето на сърцето си.
Ето и няколко съвета, които могат да бъдат от изгода:
Здравословното хранене е от извънредно значение за здравето на сърцето. Специалистите поучават да се ограничи потреблението на полуфабрикати, които постоянно са богати на захар и мазнини; да се спре потреблението на газирани питиета и натурални сокове и вместо тях да се приема вода или неподсладени сокове. Също по този начин: постоянно да се избира свеж плод вместо сладкиши и захарни произведения и да не се прекалява с алкохола.
Поддържането на обикновено равнище на кръвна захар е значим фактор. 60% от хората с диабет умират от сърдечносъдови болести. Ето за какво, в случай че диабетът остане недиагностициран и нелекуван, това води до увеличение на риска от инфаркт или инсулт. Проследяването на равнището на кръвна захар и взимането на ограничения за поддържането й в норма, както и контролът на диабета, ако болестта към този момент е отключено, намалява риска за сърцето.
Физическата интензивност е значима стъпка за понижаване риска от сърдечносъдови болести. Специалистите поучават всеки да се съветва със своя доктор кои извършения са най-подходящи за него и да употребява самостоятелна стратегия. Важно е да се знае, че умерено интензивна 30-минутна подготовка 5 пъти седмично се отразява благотворно на сърцето. Ходенето, домашната работа, танците – всичко оказва помощ.
Високото кръвно налягане е рисков фактор номер 1 за сърдечносъдовите болести и би трябвало да бъде следено.
Високото кръвно налягане е наричано „ тихият палач “, тъй като нормално няма ясно изразени признаци и доста хора не знаят, че го имат. Неговият надзор е от решаващо значение за запазване здравето на сърцето.
Отказът от тютюнопушене е може би най-важната стъпка, която би трябвало да предприемете. 2 години откакто се прекрати нездравословният табиет, рискът от коронарна болест на сърцето фрапантно понижава, а до 15 години рискът от сърдечносъдови болести се свежда до този, който заплашва непушачите. Пасивното тютюнопушене също е рисково за здравето и не трябва да бъде подценявано. Ето за какво отводът от тютюнопушене може да запази освен здравето на пушача, само че и това на близките.
Холестеролът и показателят на телесна маса би трябвало да бъдат следени и следени. Холестеролът и показателят на телесна маса се свързват със гибелта на 4 млн. души годишно. Затова контролът им е от значително значение за поддържането на сърцето в положително здраве.
В Световния ден на сърцето, от 10:00 до 13:00 часа в град Копривщица ще се организира годишната взаимна самодейност на БЧК и Дружеството на кардиолозите в България. Кампанията ще има за цел да осведоми жителите за същността на сърдечните заболявания и методите за предварителна защита. Тази година тя е озаглавена „ Артериалната хипертония, като главен рисков фактор за предсмъртно мъждене “.
На Световния ден на сърцето под надпис: „ Зареди сърцето си. Раздвижи сърцето си. Обичай сърцето си. И показа силата “ от болница " Тракия " ще проведат разяснителна акция в центъра на Стара от 10 до 14 часа като мерят гратис кръвно налягане, изясняват рисковете, които носят сърдечно-съдовите болести и раздават разяснителни листовки
Статистиката в България демонстрира, че всеки два от три смъртни случая в днешния ден и в обозримото бъдеще ще бъдат поради сърдечно-съдово заболяване като миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, сърдечна непълнота.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР