На 29 октомври се отбелязва Световният ден за борба с

...
На 29 октомври се отбелязва Световният ден за борба с
Коментари Харесай

29 октомври - Световнен ден за борба с инсулта

На 29 октомври се отбелязва Световният ден за битка с инсулта. Мозъчно-съдовите болести са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. За предотвратяване от инсулт би трябвало да се следи и поддържа обикновено кръвно налягане, сподели неврологът доктор Димитър Драганов от Враца.
"За моята дългогодишна процедура имам доста случаи на инсулт. Моят съвет към хората е да си наблюдават сърцето, защото главната причина за инсулт са заболяванията на сърдечно-съдовата система. Другите ми препоръки са да се движат, да не се ядосват и основот е, че би трябвало да имат и шанс. Независимо от цялата предварителна защита, която даваме и препоръките, човек би трябвало да има и шанс, тъй като към много заболявания има генетично влечение, семейства, които страдат. В днешно време има много достижения. Когато се хване в първите часове, инсултът може да бъде овладян, както се овладява и инфарктът. Това изисква строга организация, с цел да може да дойде човек в точния момент на подобаващото място. Не е изгубена борбата. Най-важното е човек да не го получава. "
Процентът на инсултите в северозапада е по-висок за страната, тъй като популацията е застаряващо, а най-често заболяват хора на възраст над 60 години, добави още доктор Димитър Драганов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР