На 29 май, по случай Деня на българската просвета и

...
На 29 май, по случай Деня на българската просвета и
Коментари Харесай

Започва Пролетният базар на книгата

На 29 май, по случай Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност и в навечерието на Международния ден на детето, стартира най-голямото пролетно книжно ревю в България – обичайният Пролетен базар на книгата.
Тази година за първи път пролетният панаир ще се организира навън, представяйки повече от 100 български книгоиздатели и книготърговци в парка пред Националния замък на културата, откъм бул. „ Патриарх Евтимий “. Официалното разкриване е в 11.00 ч. на сцената на събитието, до лятното кино пред НДК (паметника на Лъва от Войнишкия мемориал).
В рамките на шестте дни на ревюто, на щандовете на издателствата, както и на сцената на културната стратегия, ще се състоят близо 50 министър председатели на най-новите книжни заглавия у нас, а също четения и срещи с задгранични и български създатели, измежду които Ангелина Александрова, Бистра Величкова, Владислав Христов, Георги Константинов, Димана Йорданова, Иванка Могилска, Ивинела Самуилова, Иво Беров, Йордан Радичков, Йорданка Белева, Лилия Йовнова, Катя Антонова, Петя Александрова, Рене Карабаш, Росен Карамфилов, Севдалин Генов, Яница Радева, и други. В рамките на Пролетния базар на книгата и със съдействието на португалския институт „ Камойнш “, ще се състои среща и с един от най-популярните португалски белетристи, Давид Машадо. Пролетният панаир по традиция показва нови заглавия на преводна литература в срещи с издатели и преводачи на книгите, а също издания за деца, нехудожествена и начин на живот литература. В програмата са също събития, отдадени на аудиокнигите, а също на самопубликуващи се създатели.
В Шатра В ще бъде ситуиран Кът за четене, където можете да видите и изложбата „ Радост, горест и вяра – 16 илюстрации за детски книги от български художници “, с куратор Антон Стайков.
За изложбата кураторът Антон Стайков избра 16 български художници, като всеки от тях е показан с една своя илюстрация. Различните техники и стилове демонстрират жизнеността и благосъстоянието на българската детска илюстрована книга, а метафоричният изказ и прочувствената връзка с художествения текст сплотяват тези на пръв взор доста разнообразни създатели. Изложбата бе основана за първото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи, състоял се през м. април.
Предстои и специфична стратегия по отношение на Международния ден на детето, 1 юни, ориентирана главно към детската и младежка публика, на нашите сътрудници от Мини Арт Фест, с която ще отбележим дружно празника.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР