На 29 април целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник.

...
На 29 април целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник.
Коментари Харесай

Международен ден на танца: Бургаски ученици с атрактивна музикално-поетична програма

На 29 април целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник. Международният ден на танца се празнува от 1982 година с решение на ЮНЕСКО на рождения ден на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер .

Бургаското учебно заведение СУ „ Епископ Константин Преславски “ показа пред родители, възпитаници и учители собствен неповторим план с танци и рецитали . Директорът на образователното заведение Мартин Илиев сподели особено за Искра.бг :

„ Днес е Международният ден на танца. Ние имахме доста действия, които осъществихме през последния ден от Проектната ни седмица. Сред тях беше и „ Светът танцува “, с който отбелязахме този ден. В тази активност се включиха деца от начален стадий от I до IV клас, които се занимават с български национални и съвременни танци. Децата в учебно заведение от начален стадий учат и хореография. Отделно имаме и извънкласни действия, които са свързани с модерните танци. “

„ Г-жа Мария Аврамова, класен началник в IВ клас, и господин Христо Станчев, преподавател по хореография, направиха забавна стратегия, в която с изключение на дребните възпитаници се включиха и тези от XIА клас със компетентност „ Екскурзоводско обслужване “. Под управлението на госпожа Николина Димитрова, която им предава по туристическа анимация, демонстрираха другите танци на народите – български национални танци, модерни танци от западния свят, съветски и украински “, уточни шефът на „ Преславски “.

Мартин Илиев сподели, че е бил впечатлен от с Шекспиров спектакъл . Там учениците от VIII Б и В клас съумели да завладеят извънредно доста освен учениците в залата, само че и родителите, и учители, с режисура по разнообразни творби на Уилям Шекспир – „ Ромео и Жулиета “, „ Хамлет “ и други. Самите участници са рецитирали забавни сценки от най-емблематичните творби на популярния създател.

„ Идеята за тази Проектна седмица я обсъждахме неведнъж през последните няколко години. Над 40 бяха събитията в нея, като се включиха всички възпитаници от I до XII клас. Знаем, че през последните 3 години акцентът на цялото общество беше друг, обвързван с пандемията от COVID-19. Това обаче ни даде доста благоприятни условия, тъй като неналичието на обществено другарство в този интервал породи у децата предпочитание да бъдат включени в разнообразни разнородни действия “, съобщи шефът на учебното заведение. Той изясни:

„ Дейностите от наложителната стратегия по образователния проект дават съществени познания и умения на учениците. Ние сме отворени за хрумвания освен от възпитаници, само че и от родители, които също биха поискали да се включат в идната Проектната седмица. Всички оферти би трябвало да са задоволително потребни за децата, с цел да се усещат щастливи в учебно заведение. “

„ По предварителни оценки тази самодейност даде опция учители и възпитаници да се усещат задоволени от това, което са постигнали, тъй като осъществят своите хрумвания и пораждат мисли за нещо ново и изобретателно, което могат да създадат и в бъдеще. Надявам се тези действия да бъдат подети с интерес и от други учебни заведения, тъй като считаме, че образователните заведения би трябвало да са отворени към обществото и да не остават единствено в границите на едно учебно заведение “ , безапелационен е Мартин Илиев.

Добри практики в образованието , развивайки новаторското и изобретателно мислене на учениците, би трябвало да се предава сред учители и родители. Българските преподаватели, вдъхновяващи децата, развиват техните уменията в разнообразни посоки.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР