На 29.08. 2019 г. легендарната Райна Кабаиванска бе почетен гост

...
На 29.08. 2019 г. легендарната Райна Кабаиванска бе почетен гост
Коментари Харесай

Възторжени аплодисменти за Райна Кабаиванска в Арена ди Верона


На 29.08. 2019 година именитата Райна Кабаиванска бе почетен посетител в Арена ди Верона за 500-ия театър на Даниел Орен - един от титаните на диригентския пулт в актуалния оперен свят.

Публиката в най-известния в света древен спектакъл посрещна появяването й с възторжени аплаузи.

Творческото партньорство на Райна Кабаиванска и Даниел Орен стартира през 1980 година в Римската опера с „ Манон “ от Масне и продължава повече от 20 години във всички огромни италиански театри с „ Адриана Лекуврьор “, „ Тоска “, „ Мадам Бътерфлай “, „ Веселата вдовица “, „ Фалстаф “, „ Манон Леско “, „ Роберто Деверьо “ и други

Исторически са спектаклите им на „ Тоска “ в Римската опера през 1990 година с присъединяване и на Лучано Павароти. Особено поклонение Орен изпитва към превъплъщението на Райна Кабаиванска в облика на Адриана Лекуврьор.

„ В продължение на 20-25 години, в които представяше тази роля, Райна Кабаиванска бе единствената и най-голяма Адриана. “, споделя той.

Кабаиванска дебютира като Адриана Лекуврьор през 1968 година в Театро Реджо ди Парма. Под диригентството на Орен я извършва в Римската опера, „ Ла Фениче “ във Венеция, „ Карло Феличе “ в Генуа, „ Верди “ в Триест, „ Сан Карло “ в Неапол и Театро Реджо в Торино, където е и последната Адриана на Кабаиванска през 1994 година

В тържествената вечер във Верона Даниел Орен дирижира „ Тоска “. В едноименната роля се показва световноизвестното сопрано от китайски генезис Хюи Хе. Тя се изява във всички най-големи международни оперни театри, а в Арена ди Верона взе участие за 15-ти следващ сезон. Хюи Хе е първата (и единствена засега) азиатка, канена за Тоска в Ла Скала, Милано.

През 2002 година Райна Кабаиванска е в Театро Реджо ди Парма за своята последна „ Тоска “ на италианска сцена. За да дебютира в ролята, там е и Хюи Хе. Великата примадона образова младото сопрано. „ Трябва доста да благодаря на госпожа Кабаиванска за всичко, на което ме научи. Тя ми оказа помощ да схвана, че с цел да бъда своята героиня, би трябвало да мисля като нея. Научи ме да тълкувам и да предавам страстта на публиката. “

На 10.09. Райна Кабаиванска идва в България за своя 19-ти интернационален майсторски клас, проведен от Нов български университет.

След прослушване на всички претенденти, маестра Кабаиванска ще избере 12 млади оперни артисти, с които ще работи за рационализиране на вокална техника и артистична интерпретация. Галаконцертът на лауреатите е на 29.09. от 19 ч. в Софийската опера и балет.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР