На 28 януари, през 2002 г. спря да бие голямото

...
На 28 януари, през 2002 г. спря да бие голямото
Коментари Харесай

Астрид Линдгрен: Детство без книги не е никакво детство

На 28 януари, през 2002 година спря да бие огромното сърце на една от най-обичаните и емблематични създателки на детски вселени – Астрид Линдгрен - „ майката “ на Пипи, Карлсон и Емил от Льонеберя.

Любимата на генерации деца авторка на незабравимите истории за "Пипи дългото чорапче ", "Емил от Льонеберя " и "Карлсон, който живее на покрива " е родена на 14 ноември 1907 година в град Вимербю, Швеция. Астрид Анна Емилия Линдгрен израства под сянката на ябълкови дръвчета и измежду зеленината на слънчеви планински поляни.

Героите от книгите ѝ са мощни, всезнаещи, с въображение до небесата, любопитни, безпределно палави, подготвени постоянно да се притекат на помощ на своите другари и... доста, доста същински. Събрали в себе си бленуваните от всяко дете дързост, фикция, любов, честност и кураж, всички те са събирателно отражение и знак на детския дух, на жаждата за завършения, на порива за независимост.



Астрид Линдгрен, 1924 година

Линдгрен е известна и с ревностната си отбрана на правата на детето, както и с отявлената си съпротивата против физическото наказване над деца. През 1988 година интензивно взе участие и в акция за хуманно отношение към домашните животни, разследване на която е признат Закон за отбрана на домашните животни.

Световноизвестната шведска писателка затваря вечно очи през 2002 година Творбите, които завещава на света, са преведени на близо 70 езика и издадени допълнително от 100 страни. А всички те през днешния ден са се трансформирали в неделима част от най-съкровените мемоари на всяко пораснало и непораснало дете.



Да споменем някои от незабравимите мисли, завладели вечно сърцата ни:

„ Дайте на децата обич, обич и още обич – здравият разсъдък ще пристигна от единствено себе си. “

„ Детство без книги не е никакво детство. Това е като да бъдеш откъснат от магическо място, където можеш да намериш най-рядката наслада. “

„ Не желая да пиша за възрастни. Искам да пиша за читатели, които вършат чудеса. Само децата вършат чудеса, до момента в който четат. “

„ Намирам, че мама е доста чудновата, дето желае да си лягаме вечер, когато сме напълно будни, а заран, когато спим, желае да ставаме “

„ Всичко хубаво, което се е случило на тази земя, първо се е случило в нечие въображение. “



"Карлсон, който живее на покрива ":

"Че съм интелигентен – интелигентен съм, само че за какво съм толкоз хубав?! Сигурно, тъй като съм непретенциозен, а скромността краси индивида. "

"Сега да ти кажа ли какво лекарство бих взел?
— Какво? — полюбопитства Дребосъчето.
— „ Пресладък прахуляк “ по рецептата на Карлсон, който живее на покрива. Ще вземеш малко шоколад, малко бонбони, ще добавиш също такава порция курабии и всичко това ще счукаш и здравата ще го размесиш. Щом приготвиш лекарството, аз ще го взема. Това доста оказва помощ срещу температура.

"Спокойствие и единствено успокоение. "

"Емил от Льонеберя ":

"Емил от Льонеберя е най-палавото момче в Швеция, а може би и в целия свят. Той прави повече пакости в сравнение с са дните в годината. Вместо знаме подвига на пилона сестричката си Ида, пада от кокили право в супника на госпожа Петрел, напива прасето и кокошките… Но когато в една страшна зимна нощ никой не смее да откара болния Алфред на доктор, Емил впряга шейната и потегля самичък против виелицата. "

"Пипи дългото чорапче ":

"Защо ходя заднишката ли? - възкликна Пипи - Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да живее, както си желае? "

"Най-важното за дребните деца е да знаят ред. Особено, в случай че сами си го дефинират. "

"Но, Пипи, сподели Томи, - можеш ли да свириш на пиано?
- Отде ще знам дали мога, като в никакъв случай не съм опитвала - отвърна Пипи. А би трябвало да ти кажа, Томи, че с цел да се научиш да свириш на пиано без пиано, са нужни ужасно доста извършения. "

"Виж, госпожице, когато имаш майка, която е ангел, и татко, който е негърски крал, а самата цялостен живот си управлявала моретата, не можеш да знаеш по какъв начин да се държиш в учебно заведение измежду всичките тия ябълки и таралежи. "

"Светът е цялостен с всякакви неща и в действителност има потребност някой да ги потърси и откри. Именно това вършат нещотърсачите. "

"То в действителност не си заслужава - сподели Пипи. - Големите хора в никакъв случай не се забавляват. Имат единствено купища неприятни работи и глупави облекла, и мазоли, и налог общоход. - Пък и не умеят да си играят - означи Аника, - Уф, като си помислиш, че чисто и просто би трябвало да пораснеш! - Кой е споделил, че би трябвало, възрази Пипи. -Ако не се неистина, тук някъде има едни хапчета… Едни доста хубави хапчета за хора, които не желаят да пораснат. "



Семейството на Линдгрен. Астрид е третото дете от ляво надясно

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР