На 28 октомври израелският военен говорител Даниел Хагари се обърна

...
На 28 октомври израелският военен говорител Даниел Хагари се обърна
Коментари Харесай

Израел насилствено изчезва Газа

На 28 октомври израелският боен представител Даниел Хагари се обърна към X – платформата, известна преди като Twitter – със „ незабавно известие “ за жителите на Ивицата Газа. За тяхната „ незабавна сигурност “, сподели Хагари в известие напълно на британски, жителите на северната част на Газа и град Газа бяха призовани „ краткотрайно да се реалокират на юг “.

Представлението беше гротескно неуместно заради редица аргументи, не на последно място, че британският е формалният език нито на Израел, нито на Палестина – което допуска, че целевата аудитория в действителност не е била популацията, чиято „ непосредствена сигурност “ е била допуска се, че провокира такава угриженост за Hagari & Co.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Анализ: Чуждите фактори във войната на Израел против Газа Русия упреква Украйна и западът за безредиците на летището в Дагестан Снимки: Последиците от нападението на израелската войска в Дженин Израелски набези убиват петима в окупирания Западен бряг завършек на списъка

Наистина, в случай че сигурността в действителност беше проблем, израелската войска нямаше да избие повече от 8000 палестинци за три седмици, измежду които повече от 3000 деца. Израел също не би траял да бомбардира както северната, по този начин и южната част на Газа след предходното си предупреждение към палестинците в северната част на анклава да се изтеглят на юг.

Също толкоз сериозно, не е ясно по какъв начин някой в ​​Газа е трябвало да види това „ незабавно известие “ от Хагари поради цялостното спиране на връзките, което Израел беше провел предходния ден, оставяйки територията без телефонна или интернет услуга. Както и да е, предизвестието за евакуация евентуално беше оценено от частта от онлайн англоезичния свят, който упорства да има вяра, че Израел в действителност се пробва да не убива цивилни.

Оттогава връзките в линията Газа са частично възобновени, поврат на събитията, който The Wall Street Journal приписва на натиска на Съединените щати върху Израел. Разбира се, от етична позиция е доста по-важно да поддържаме интернет в Газа, в сравнение с, да речем, да спрем да финансираме израелския геноцид над палестинците.

Временното прекъсване на тока обаче беше задоволително дълго, с цел да провокира всепроникващо възприятие на беззащитност у доста хора по света, изключително тези със фамилии в Газа. Мъчителната неустановеност беше уловена в доста изявления в обществените медии като тази от моя другар във Фейсбук Маджед Абусалама: „ Мама, Баба, Мохамед, Ная, Елия, Асмаа и останалите може да са убити или живи. “

Маджед, помощник на Ал Джазира, който произлиза от бежанския лагер в Джабалия в Газа, само че сега живее в Берлин, самият той е оживял от многократна израелска експанзия против Газа, в това число учебното заведение му, ударено с противозаконни боеприпаси с бял фосфор. Еля е негова шестгодишна племенница; другата му племенница Ная е единствено на два месеца, което значи, че е прекарала съвсем половината от живота си под израелски бомби.

Когато баща ми почина от рак през август тази година, Маджед ми изпрати трогателна записка, в която показва откровените си съболезнования и личния си боязън от загуба на родителите си – явно непрекъсната опция поради мястото им на престояване. Веднъж по време на израелска бомбардировка, сподели той, майка му му се обадила от Газа, с цел да се сбогува.

Сега, несъмнено, телефонните линии бяха прекратени и открих, че маниакално ревизирам страницата на Majed във Фейсбук, с цел да видя дали някакви вести са съумели да пробият празнотата. Той към този момент беше изгубил многочислени родственици и другари от израелската офанзива, само че най-близкото му семейство до момента беше оживяло. Когато връзките бяха отчасти възобновени в неделя, те към момента бяха измежду живите – макар че доста палестинци не бяха.

36-часовото прекъсване на тока евентуално се оказа изключително смъртоносно, защото попречва работата на избавителните екипи, с които не можеше да се откри връзка, с цел да извадят хората от руините и по различен метод да отговорят на нуждаещите се. Междувременно прекъсването на връзките естествено единствено в допълнение попречи на напъните на публицисти и поданици на Газа – които към този момент се борят всекидневно с нестабилни телефонни и интернет услуги – да предадат истината за геноцид, протичащ се в действително време.

И до момента в който Газа сега е нестабилно още веднъж онлайн, кървавата офлайн интерлюдия без подозрение също метафорично капсулира неописуемо злокобната цел на Израел: да изчезне палестинците както физически, по този начин и концептуално.

Всъщност надали е претенциозно да се твърди, че премахването на палестинците от Газа от онлайн мрежата е съвременен поврат на вековния феномен на насилствените изгубвания, най-малко във връзка с неналичието на отговорност за жертвите като както и психическите резултати върху техните фамилии. Точно както изчезналите хора не могат да се стремят към правдивост, до момента в който са изчезнали, техните близки не могат да се стремят към прочувствено затваряне, без да знаят местонахождението и ориста им.

Както се вижда още веднъж и още веднъж през десетилетията в обстановки на масово принудително изчезване от Аржентина до Ел Салвадор и от Испания до Шри Ланка, членовете на фамилиите на изчезнали хора постоянно са наказани на непрекъсната психическа невъзможност, неспособни да стартират нужния човешки живот развой на тъга, до момента в който остава в незнание какво тъкмо е сполетяло изчезналия човек.

Преди няколко години в южното ливанско село Мааруб разговарях със среброкос мъж на име Абед, чийто по-малък брат Ахмед беше забъркан в Организацията за избавление на Палестина (ООП) в Ливан и беше липсващ през 1983 година след апокалиптичната израелска инвазия в страната умъртви десетки хиляди ливанци и палестинци. Според Абед една от теориите е, че Ахмед е попаднал в израелски затвор, само че неналичието на съответна информация значи, че членовете на фамилията му би трябвало да прекарат остатъка от съществуването си в положение на прочувствено изтезание.

Очевидно неотдавнашният опит на Израел за спиране на тока в Газа беше по-краткотраен акт на изгубване. И въпреки всичко в подтекста на последните 75 години на израелско етническо пречистване и кланета на палестинци, то би трябвало да изпрати много „ незабавно обръщение “ – да заема тези добре дефинирани думи на израелския представител Хагари.

Човек си напомня прословутото твърдение на починалия израелски министър-председател Голда Меир, че не е имало „ такова нещо като палестински народ “, което сигурно е подкрепило историята на израелската касапница; в последна сметка е по-лесно да бомбардираш хора, в случай че те не съществуват, нали? И може би още повече, в случай че всички са офлайн.

Но за жалост на страната Израел, нито палестинският народ, нито израелските военни закононарушения изчезват елементарно – и това единствено по себе си би трябвало да бъде незабавно обръщение за Израел.

Възгледите, изразени в тази публикация, са лични на създателя и не отразяват безусловно публицистичната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР