На 28 октомври 2017 г. Асоциацията за развитие на медицинската

...
На 28 октомври 2017 г. Асоциацията за развитие на медицинската
Коментари Харесай

Стефания Колева: Всеки човек има нужда от изкуство във всичките му форми


На 28 октомври 2017 година Асоциацията за развиване на здравната общественост (АРМО) започва осведомителна акция, ориентирана към деца с възпалителни автоимунни болести и техните родители. Инициативата има за цел да обърне особено внимание върху даването на уместно лекуване и сложна грижа при дребните пациенти и младежите, страдащи от тези болести.

Лице на идеята е актрисата Стефания Колева, която поддържа акцията и в ролята си на сертифициран арт терапевт и към този момент организира първото от поредност арт ателиета за деца с ювенилен идиопатичен артрит, псориазис и болест на Крон.

Здравей, Стефания! Ти си дипломат на акцията за автоимунните болести при децата, която има за цел да даде информация за тях и да помогне на дребните пациенти да водят пълностоен живот. Разкажи ни малко повече за тези болести. Какво съставляват?

Не съм доктор и не бих могла да се изкажа умело. Това, което ми е знае се, че когато имунната система е суперактивна, не разпознава личните си кафези и стартира да работи против организма си се споделя, че има автоимунно заболяване. Може да отнеме години да се получи автоимунна диагноза, защото признаците са разнородни и неразбираеми. Много от тях са и сходни, което прави болестта мъчно за диагностициране. Възможно е човек да има повече от една автоимунна болест по едно и също време. Тези болести се двоумят сред интервали на ремисия и утежняване. Автоимунните болести са за цялостен живот.

Какво в тази акция те докосна и с какво мислиш, че е потребна?

Автоимунните болести се развиват както при възрастни, по този начин и при деца. Хората не са готови за сходна диагноза и постоянно се изолират с болката, която всекидневно носят. Животът им се трансформира. Обществото ни елементарно отхвърля " другите " и това е проблем, който може да задълбочи симптоматиката на пациента, да повлияе на себеусещането му и да го изолира. Популяризирането на казуса и мисълта, че всекидневно би трябвало да живееш с заболяването, както и че има огромен % от хора, които водят пълностоен метод на живот, ме карат да мисля, че тази акция ще бъде потребна както за пациентите, по този начин и за техните фамилии.

Достатъчно осведомени ли са българите за автоимунните болести и отдава ли им се нужното внимание?

Вярвам, че с повече такива акции и просветителни, профилирани уеб сайтове, какъвто е да вземем за пример probudise.bg, ранното диагностициране ще бъде реалност, а животът на пациентите - омекотен.

Кои са определящите фактори при битката с възпалителните автоимунни болести?

Освен чисто медицинските фактори, това сигурно са ранното диагностициране и допълващото лекуване, каквито са арт лечебните сесии.

Ти си сертифициран арт терапевт. Защо реши да се занимаваш с това?


Изкуството постоянно ме е вълнувало. А изкуството като терапия е нещо, което ме въодушевява, и имам вяра, че самата аз бих могла да бъда потребна. Креативността на всички типове изкуства като дарба, която разрешава на хората да открият ново решение на остарял проблем или подобаващ отговор за нова обстановка, е нещо, което ме предизвика.

Разкажи ни малко повече за арт ателиетата, които се организират в границите на акцията?

На 28-и октомври се организира първото от три събития за деца с възпалителни автоимунни болести и техните фамилии. То събра дребни пациенти със болесттите ювенилен идиопатичен артрит, псориазис, болест на Крон и техните родители, лекари-специалисти и медии. Лекари от Асоциацията за развиване на здравната общественост подчертаваха върху това какъв брой е значима дейната връзка сред медицинските експерти и засегнатите от заболяването фамилии. Ние с децата организирахме арт лечебна сесия. По същото време техните майки и татковци имаха опция да поговорят с лекари-специалисти, да зададат своите въпроси и да получат препоръки по отношение на лекуването. Още две такива събития в границите на акцията ни предстоят през ноември т.г.

Как оказва помощ арт лечението на децата с автоимунни болести?

Всеки човек има потребност от изкуство във всичките му форми. Създаването на изкуство е опция за себеизразяване, което се основава на въображението. Отработват се травматични прекарвания, покачват се личните познавателни качества. Преживявайки този развой от основаването до присъединяване в самия него и проучването му, след време детето може да доближи до прочувствено поправяне и възобновяване от контузия. Арт лечението не е нападателен способ на лекуване, той носи силата на удоволствието от това, че пациентът основава, твори, открива.

При какви положения може да се ползва арт лечението?

Арт лечението е за всички възрасти и за всевъзможни психо-емоционални положения.

Арт лечението за деца е форма за достъп до вътрешните им потребности и проблеми. Сесиите са учредени на на практика, креативен извършения, посредством които се натрупват умения, развиват се моторните качества, въображението, социално-емоционалното израстване.

Тя е за всички възрасти до най-големите. Могат да се прегледат тематики от всякакво естество посредством креативен метод. За родители и фамилии, като средство за взаимоотношение и другарство. Арт лечението се ползва в доста разнообразни клинични и персонални случаи: при меланхолия, ниско самочувствие, проблеми в общуването; хиперактивност; при сложни взаимоотношения (родител – дете, сред сътрудници и т.н.), разводи и раздели; при осиновяване; при възобновяване след контузия, принуждение и злоупотреба; като допълнение към здравно лекуване при тежки болести с нескончаем престой в болница и други

Като човек, който се бори с автоимунно заболяване, какво би желала да кажеш на нашите читатели, които са в същото като твоето състояние?

Да не се отхвърлят и да не губят религия!

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР