На 28-ми ноември изтича срокът за регистриране на водовземни съоръжения

...
На 28-ми ноември изтича срокът за регистриране на водовземни съоръжения
Коментари Харесай

На 28-ми ноември изтича срокът за регистриране на кладенци

На 28-ми ноември изтича срокът за вписване на водовземни уреди за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи.

Преди повече от месец от Министерството на околната среда и водите/МОСВ/ подсетиха на притежателите, че в период до 28 ноември 2022 година би трябвало да подадат заявление в съответната басейнова дирекция за регистриране на оборудванията, ситуирани в личния им парцел, които не са вписани в регистъра съгласно условията на Закона за водите.

Регистрирането става като притежателят подава заявление за регистрация в една от четирите Басейнови дирекции (БД), в чиято територия на ръководство попада парцелът:

БД „ Западнобеломорски регион “, БД „ Черноморски регион “, БД „ Дунавски регион ” и БД „ Източнобеломорски регион “.

За регистрация на построени кладенци за лични потребности на жителите, е належащо да се подаде заявление, което съдържа:

Такса за регистрация на водовземни уреди, употребявани за лични потребности на жителите, НЕ съдебна експертиза ЗАПЛАЩА.

Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се употребява за битови цели, за поливане и развъждане на животни за потребностите на семейството. Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от записаните кладенци в обитаемоте места е гратис. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или налози. Регистрацията е нужна за отбрана ползите на жителите при даване права за черпене на вода в региона на съответното обитаемо място и ограничение заплахата от пресъхване на кладенците.

Водовземните уреди, които не са регистрирани в период до 28 ноември 2022 година, не могат да бъдат употребени и подлежат на разпродажба за сметка на техния притежател, който носи и наказателна отговорност.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР