На 28 май в зала България Арена ди Верона квартет

...
На 28 май в зала България Арена ди Верона квартет
Коментари Харесай

Владимир Кираджиев: Само ако гориш в правенето на музиката, можеш да запалиш и другите с нея

На 28 май в зала България Арена ди Верона квартет ще показа концерта " Пулсът на Европа ". Диригент на ще бъде Владимир Кираджиев. с включва музикални тълкования на международно равнище с произведения на Джузепе Верди, Стефан Драгостинов и Михаел Публих.
В креативния си път на диригент Владимир Кираджиев e управлявал разнообразни симфонични оркестри и ансамбли за модерна музика, а през днешния ден към този момент е измежду най-търсените оперни и симфонични диригенти в Централна и Източна Европа. От 2008 до 2013 година Владимир Кираджиев е артистичен шеф на филхармонията в Жешов (Полша) и живописен началник на музикалния фестивал в Ланцут (Полша). От 2013 година той е първи гост-диригент на Oперата в Шчечин, Полша. Ето какво показа за себе си и идния концерт диригентът Владимир Кираджиев в изявление за Actualno.com.
На 28 май ще сте диригент на концерта „ Пулсът на Европа “ с присъединяване на Арена ди Верона квартет. Какво е неповторимото на идния концерт и на музикантите от квартета?
Концертът " Пулсът на Европа " с присъединяване на квартета на Арена ди Верона е събитие в музикалния живот на България. В програмата са събрани творби както от разнообразни стилове по този начин и от композитори от доста европейски страни, които могат да бъдат фокусирани в едно цяло единствено посредством огромния професионализъм и майсторството на музикантите от Камерата Орфика, солиращия италиански квартет и аз като гост-диригент. Всяко едно от творбите, които ще прозвучат, носи собствен присъщ почерк: 3-тата сюита на " Античните танци и песен " от Респиги дава един актуален прочит от 20-ти век на музиката на Италия от 17-тото столетие. Най-хубавите мелодии от операта " Трубадур " на Верди са събрани в едни подпури, изпълнени виртуозно от квартета на Арена ди Верона като солисти на камерен оркестър. Почти съвременник на Верди, както и на Респиги, е британският романтик Едуард Елгар, от който ще прозвучи относително рядко изпълняваната в България " Интродукция и Алегро ". Музиката на Стефан Драгостинов ( " Лятна сюита " ) съчетава в себе си модерно звучене с обичайни български ритми и мелодика. Истинският " крос овър " през стиловете ще бъде приключен от композицията на Михаел Публиг " Кубинска сюита " за джазов квартет и струнен оркестър, която внася латино-американския пулс в музиката на Европа.
Колкото до Арена ди Верона квартет, това е един прелестен струнен квартет, формиран от водачите на щрайха на оркестъра на Арена ди Верона - Оперния фестивал на Италия, където пред многохилядна аудитория навън, всяко лято се показват най-големите оперни заглавия на всички времена.
Кога за първи път усетихте връзката си с музиката, по кое време разбрахте, че тя ще е съществена част в живота Ви?
Човек открива, че нещо за него е доста значимо и незаменимо, когато се влюби в него. При мене това беше обич от пръв взор, и тя е част от мене и до през днешния ден. Само в случай че гориш в правенето на музиката, можеш да запалиш и другите с нея - и музикантите, и артистите, а и публиката.
Защо избрахте точно специалността на диригент?
Диригент на множеството езици на света се разпознава с шеф, т.е. всички чакат от тебе като диригент - да ги водиш. След като разбрах, че мога да върша това, а с годините избрах и накъде да ги повеждам, взех решение, че това е моята специалност. Разбира се, с годините диря нови и нови посоки, само че се старая да не изгубя вярата на музикантите, че ги повеждам вярно.
От 1990 година живеете в Австрия, какво ви липсва от България?
Може би най-вече ми липсват приятелите, а и учителите, от които съм научил доста и с които желая да споделя всичко, което ми се случва в музикалния живот на Европа.
Как се чувствате, до момента в който дирижирате. Кое е обичаното ви произведение, а обичаният ви композитор?
Процесът на диригентство е един от дребното, при които диригентът упражнява директно въздействие над музикантите, които води, единствено посредством придвижвания, без да приказва или написа, без компютър или друго помощно средство. Това е доста мощно чувство. Аз персонално не бих го заменил с нито едно друго занятие.
Всеки музикант има свои обичани творби или фаворизирани композитори в разнообразни интервали от своето развиване. Всъщност, аз се пробвам да заобичам най-вече тази музика, с което се занимавам сега. Така мога да и се отдам напълно и да я извърша безапелационно.
Сега сте академични учител. Кое най-вече желаете да предадете на своите студенти?
Преподавам от доста години във Университета по музика във Виена в най-различни специалности. Миналата година станах професор по оперно диригентство, което е моето главно занятие като диригент. Най-много желая да накарам моите студенти да се влюбят в операта, както аз съм влюбен в нея. И да схванат какъв брой е значим диригентът в това сложно изкуство като повярват, че могат да овладеят с ръцете си всички негови звена във всеки миг на представлението.
Защо концертът се назовава „ Пулсът на Европа “?
При избора на толкоз разнородни по жанр творби от доста страни на нашия континент се опитахме да намерим един общ блян за хубавото в музиката, което да се хареса на всякаква аудитория. Надяваме се по този метод да сме напипали същинския " пулс " на нашето европейско съвремие и каним всички, които желаят да го усетят дружно с нас в зала " България " на 28-ми май от 19 часа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР