На 28 май в България се отбелязва Денят на парковете.

...
На 28 май в България се отбелязва Денят на парковете.
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на парковете

На 28 май в България се отбелязва Денят на парковете. Датата е избрана през 1999 година от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с цел да се защитят области със характерна биологична, естетична и културна стойност, сочи информация на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция.

В България има три национални парка – „ Пирин “, „ Рила “ и „ Централен Балкан “. Природните паркове са 11 - " Беласица ", " Българка ", " Витоша ", " Врачански Балкан ", " Златни пясъци ",  „ Персина ", " Рилски манастир ", " Русенски лом ", " Сините камъни ", " Странджа ", " Шуменско плато ".

„ Витоша “ е най-старият парк у нас и на Балканския полуостров, разгласен през 1934 година В неговите граници има два резервата, чийто режим на отбрана е по-строг – „ Бистришко бранище “ и „ Торфено бранище “, напомни във връзка днешния ден Симеон Арангелов от Асоциацията на парковете в България и Сдружение за дива природа „ Балкани “. Той акцентира, че през 2007 година е разгласен последният естествен парк у нас - „ Беласица “. 

Необходимост от нови предпазени територии

Обявяването на нови предпазени територии като цяло през последните години е в застой. Златното десетилетие е през 90-те години, когато са оповестени съвсем половината от съществуващите сега предпазени територии, разяснява Арангелов. 

Той смята, че у нас има потребност от нови предпазени територии и добави, че направените през годините оферти към момента „ отлежават “ в Министерство на околната среда и водите. Арангелов даде образец, че в Родопите няма разгласен естествен парк. Правени са опити да се разгласи и естествен парк в планина Осогово.

По думите му процесът за оповестяване на нова предпазена територия трае към година. Най-напред експерти на Регионалната инспекции по околна среда отиват на място и обследват границите на препоръчаната територия и изпращат мнение до Министерство на околната среда и водите. В рамките на половин година министерството би трябвало да назначи комисия, която да дефинира целесъобразността на предлагането. 

Арангелов обърна внимание и на каузата за възобновяване на Драгоманското тресавище и желанието на природозащитниците то да бъде оповестено за предпазена околност.

Законът за предпазените територии е добре написан, различен е въпросът, че единствено 5,8% от територията на страната са предпазени територии. За съпоставяне, междинният % за Европа е към 12, означи природозащитникът. 

Шест са категориите предпазени територии, упоменати в закона: резервати, национални паркове, естествени забележителности, поддържани резервати, естествени паркове и предпазени местности. Според информация на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите резерватите наброяват 55, поддържани резервати са 35, има над 500 предпазени местности и 350 естествени забележителности. 

По-рано тази седмица, на 24 май, бе маркиран и Европейският ден на парковете. Той се празнува от 1999 година по самодейност на Европейската федерация на естествените и националните паркове (EUROPARC). Целта е да се увеличи информираността за опазването и устойчивото ръководство на предпазените територии. На същата дата през 1909 година в Швейцария са основани първите в Европа девет национални парка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР