На 28 май се навършват 133 години от откриването на

...
На 28 май се навършват 133 години от откриването на
Коментари Харесай

133 години от откриването на първото училище за медицински сестри у нас

На 28 май се навършват 133 години от откриването на първото учебно заведение за медицински сестри в София. През 1890 година учебното заведение отваря порти за девойки, които към този момент са приключили трети клас по тогавашната образователна система, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Продължителността на образованието е било 1 година, а преподаватели са били съветските медицински сестри Висоцка и Сухонен. Заслугата за основаването на учебното заведение за медицински сестри в София е на Българския червен кръст.

БГНЕС потърси коментар от здравна сестра с въпрос по какъв начин се е развила специализацията на медицинските сестри от този момент.

„ През годините доста се е трансформирала специализацията за медицински сестри. Завършила съм от дълго време, специализирала съм " детски профил ". Когато завършвахме, имаше детски и общ профил ”, сподели пред БГНЕС Татяна Радева, здравна сестра в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ”.


Според нея специализацията през годините се трансформирала в положителна посока. „ Сега имаме доста повече време за реализация, за доказване в специалността, можем да израснем в специалността ”, изясни тя и добави, че позитивно развиване е претърпял и образователният развой.

„ Когато аз приключих, беше приблизително особено, по-късно имаше опция за полувисше и висше, а към този момент може и магистратура, и има доста благоприятни условия за реализация в тази специалност ”, счита Радева.

Тя е здравна сестра от 37 години и не съжалява, че е избрала тази специалност. „ Това е моята специалност толкоз доста години, гордея се с нея и я правя на драго сърце ”, приключи Радева./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР