На 28 февруари екипът на Българското дружество за защита на

...
На 28 февруари екипът на Българското дружество за защита на
Коментари Харесай

Откриха отровени редки птици в Западна Странджа, измежду тях и царски орел

На 28 февруари екипът на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) за битка с отровите в дивата природа записва следващ случай с открити мъртви животни и редки типове птици в Западна Странджа. Мъртви са открити царски орел, млад морски орел, три мишелова и девет чакала. Най-вероятната причина за гибелта е нелегално потребление на отрова против вълци и чакали, оповестяват от Българско дружество за защита на птиците.

Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в региона двойка, в която през последните години са следени чести размени на птиците – сигурен сигнал за висока смъртност. Женската е следена покрай мястото на случая и за момента наподобява добре. Преди броени дни екипът на Българско дружество за защита на птиците с подготвено куче за битка с отровите в дивата природа започва постоянни патрули в основни местообитания на царски орли в Сакар и Западна Странджа.

Обученото куче Барс и неговият лидер Николай Терзиев са съумели да открият и евентуалната отровна стръв. Предстоят проучвания в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, с цел да се откри повода за гибелта на откритите животни.

Незаконното слагане на отровни примамки в дивата природа е една от главните закани за дивия свят. Българско дружество за защита на птиците интензивно подкрепя построяването на институционален потенциал за битка и предварителна защита на похищенията над предпазени типове. През лятото на 2021 година бе одобрен Националният проект за деяние за битка против противозаконното потребление на токсини в дивата природа (2021 – 2030), създаден от Българско дружество за защита на птиците. Планът има одобрен протокол за деяние при следствие на случаи на отравяне и е редуциран до знанието на органите на Министерство на вътрешните работи за приложение. Използването на отровни примамки в природата е неразрешено по силата на интернационалното, европейското и националното законодателство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР