На 28 февруари 1872 г. Антим I е избран за

...
На 28 февруари 1872 г. Антим I е избран за
Коментари Харесай

На този ден: Антим I е избран за пръв екзарх на самостоятелната Българската екзархия

На 28 февруари 1872 година Антим I е определен за пръв екзарх на независимата Българската екзархия. Това става откакто две години по-рано османският султан Абдул Азис издава ферман за възобновяване на Българската патриаршия.
Антим е роден през 1816 година в Лозенград, Османска империя. Замонашва се в Хилендарския манастир. Учи в най-реномираното светско учебно заведение в Османската империя – Великата национална школа в цариградския квартал Куручешме (1843 – 1844). Завършва с първия випуск богословското учебно заведение на остров Халки, учи в Одеса, приключва Духовната академия в Москва (1856).

На 16 февруари (28 февруари нов стил) 1872 година е определен за пръв екзарх на Българската екзархия. Развива дейна активност против униатската агитация. Играе основна роля за създаване на Екзархията и за културно-просветното издигане на българския народ. След Априлското въстание прави всичко допустимо, с цел да бъдат осведомени интернационалната общност и непознатите дипломати в Цариград за осъществените от турците своеволия и жестокости при потушаването на въстанието.
Прочетете още
През 1966 г. край село Павел пада малък метеорит (около 2 – 3 kg). Това е най-големият астероид, паднал в България.

През 1969 г. се състои премиерата на българския игрален трагичен филм Танго.

През 1974 г. след седем годишно спиране Съединени американски щати и Египет възстановяват дипломатическите си връзки.

През 1975 г. при влакова злополука в Лондонското метро загиват 43 души, 20 са ранени.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР