На 27 юли 2019 г. се навършват 45 години от

...
На 27 юли 2019 г. се навършват 45 години от
Коментари Харесай

Етнографския музей във Варна се готви да отбележи 45-тата си годишнина

На 27 юли 2019 година се навършват 45 години от откриването на експозицията на Етнографски музей - Варна. Началото му е поставено още в края на ХIX в., когато в гр. Варна се основава дружинка за събиране на археологически и етнографски старини и естествени материали. В годишните доклади на Варненското археологическо сдружение и в инвентарните книги на Варненския областен музей през първата половина на ХХ в. са вписани, доста етнографски експонати, изплатени или подарени от варненски жители: пръстени и медни съдове, украшения, селскостопански инвентар, занаятчийски принадлежности, носии, тъкани.

През 1963 година за организатор в отдел „ Етнография “ при Окръжен исторически музей – Варна е назначена Мария Николова. С огромна безрезервност тя се посвещава на събирането на етнографски материали и на откриването на Етнографски музей в независима постройка. Експозицията се разполага в една от най-представителните къщи от средата на ХIХ в. и показва бита и културата на популацията във Варненския район от ХIХ и началото на ХХ в..

45-та годишнина на Етнографския музей ще бъде маркирана на 25 юли /четвъртък/ 2019 година от 17.00 часа в музея с:

· Изложба – „ Дарители и дарения “. Ще бъдат показани групови и самостоятелни дарения, както и първото подаяние /престилки и възглавници/ от 1924 година, на Добруджанската организация.

· Ревю на обичайни национални костюми от края на ХIХ и началото на ХХ в., владеене на частни колекционери, с присъединяване на възпитаници от СУ за ХНИ „ К. Преславски “.

· Фолклорна стратегия на ФА „ Гергана “ – гр. Варна.

Изложбата може да бъде прегледана до края на 2019 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР