На 27 януари 2024 г. астероидът 2024 BJ ще има

...
На 27 януари 2024 г. астероидът 2024 BJ ще има
Коментари Харесай

Очаква ни близка, но безопасна среща с 37-метров астероид, гледайте на живо

На 27 януари 2024 година метеоритът 2024 BJ ще има доста близка, само че безвредна среща с нас, доближавайки се на към 354 000 км от Земята, към 92% от междинното лунно разстояние. 

Кадрите на  метеорит 2024 BJ ще бъдат предавани онлайн  и.

Астероидът бе открит по-рано този месец. Той ще доближи най-близката си точка до Земята в събота (27 януари), към 17:40 UTC (19:40 часа българско време-бел.ред.).

Астрономите за първи път откриха необятния до 37 метра метеорит, наименуван 2024 BJ, на 17 януари. Те документираха откритието си на идващия ден, откакто пресметнаха, че скалата ще премине безвредно около нашата планета без произшествия. 

Newly discovered asteroid the size of an airplane will have 'very close encounter' with Earth on Saturday — and you can watch it happen
— Live Science (@LiveScience)
Астероидът ще прелети покрай Луната малко преди 9 ч. сутринта по Гринуич, а три часа и половина по-късно ще прелети около Земята с приблизителна скорост от 22 850 км/ч. Въпреки че 2024 BJ ще има " доста близка среща " със Земята, скалата не съставлява " никакъв риск за нашата планета ", съгласно плана Virtual Telescope. 

2024 BJ е непосредствен до Земята метеорит от вида " Аполо ", което значи, че яйцевидната му орбита пресича тази на Земята, с цел да доближи най-близката си точка до Слънцето, преди да се обърне и да се разпростре към главния астероиден пояс сред Марс и Юпитер. 

Астероидите “Аполо ”, от които понастоящем са известни над 1600, съставляват по-голямата част от популацията на пресичащите Земята и евентуално рискови метеорити. Но не се опасявайте: 2024 BJ надалеч не е задоволително огромен, с цел да се смята за рисков. Всъщност наподобява, че Земята е в сигурност от метеорити - най-малко от " скали-убийци " с диаметър над 1 км - през идващите 1000 години.  

А в случай че се случи незнаен към този момент “астероид-убиец ” да се промъкне към нас, да вземем за пример откъм блестящото слънце, учените към този момент имат няколко проекта за справяне с сходна застрашаваща Земята злополука, в това число опити за отклонение на галактическата канара с ракети или вероятно с нуклеарно оръжие, взривено в космоса. Да се надяваме, че в никакъв случай няма да ни се наложи да изпробваме сходна задача. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР