На 27 януари 1944 година е свалена блокадата на Ленинград.

...
На 27 януари 1944 година е свалена блокадата на Ленинград.
Коментари Харесай

27 януари – сваляне на блокадата на Ленинград!

На 27 януари 1944 година е свалена блокадата на Ленинград.

Отбраната на града на Нева, траяла 900 дълги дни и нощи, вечно ще остане в сърцата и мозъците на хората като знак на същинско геройство и мощ на духа на руския народ. На този ден руските войски дефинитивно са освобождават града от фашистките завоеватели.

В изискванията на цялостна изолираност градът и неговите поданици съумяват да се задържат повече от две години…

Планът на Хитлер

Унищожаване посредством обсада на мирното население на Ленинград изначално е било запланирано от нацистите. Още на 8 юли, 1941, на седемнадесетия ден на войната, в дневника на началника на немския Генерален щаб ген. Франц Халдер се появила доста присъща записка: “… Непоколебимо е решението на Фюрера да се сравнят със земята Москва и Ленинград, с цел да се избавим изцяло от популацията на тези градове, което в противоположен случай, ние ще би трябвало да храним през зимата. Задачата за заличаване на тези градове би трябвало да се извърши от авиацията. За това не би трябвало да се употребяват танкове. Това ще съставлява “национално злополучие, което ще лиши центровете освен на болшевизма, само че и на московците (руснаците) като цяло. ”

Плановете на Хитлер скоро получават олицетворение в формалните наставления на немското командване. На 28 август 1941 военачалник Халдер е подписал заповед на висшото основно командване на сухопътните сили на Вермахта за групата на армиите “Север ” по отношение на блокадата на Ленинград: “… въз основа на директивите на висшото командване заповядам: 1. Блокиране на град Ленинград посредством пръстен, допустимо най-близо до града, с цел да спасим нашите сили. Изисквания за капитулация да не се повдигат. 2. За да бъде унощожен допустимо най-бързо градът, като финален център на алената опозиция на Балтика, без огромни жертви от наша страна, неразрешено е щурмуването на града с пехотни сили. След провалянето на Противовъздушна отбрана и изтребителната авиация на съперника, неговите отбранителни и витални качества би трябвало да бъдат сломени посредством разрушение на водопроводните станции, хранилища, източници на електрическа енергия и силови системи. Военните уреди и способността на съперника да се пази би трябвало да бъдат парализирани с пожари и артилерийски огън. Всеки опит за излизане на популацията отвън обкръжението би трябвало да се предотвратява, в случай че е належащо, с потребление на оръжие … “

Блокадата е раздрана на 18 януари 1943 година, но окончателно е снета на 27 януари 1944.

За този интервал, съгласно разнообразни източници, са починали от 400 хиляди до 1,5 милиона поданици. На Нюрнбергския развой попада следната цифра: 632 хиляди починали. Само 3% от тях – от обстрела и бомбардировките. Останалите поданици са умрели от апетит.

Тази чудовищна покруса в никакъв случай не би трябвало да се изтрива от паметта, с цел да не се повтори в никакъв случай.

Източник:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР