На 27 септември България се включва с по-богата програма от

...
На 27 септември България се включва с по-богата програма от
Коментари Харесай

На 27 септември град Варна отново се включва в Европейска нощ на учените с атрактивна програма

На 27 септември България се включва с по-богата стратегия от всеки път в Европейската нощ на учените, дружно със стотици градове от цяла Европа. Програмата тази година обгръща повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския транспортен съд “Академик ”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.

През 2019 година България се включва в тази самодейност за 13-та поредна година с помощта на два плана, финансирани от Европейската комисия по дейностите “Мария Склодовска-Кюри ”, единият от които е REFRESH.

Целта на Европейска нощ на учените е да потвърди, че просвета има на всички места към нас и е еднообразно значима за всички ни, без значение от възраст и занимание, а учените са хора с извънредно вълнуващи специалности.

Регионалният уредник на събитието - Институт по океанология - Българска академия на науките и неговите асоциирани сътрудници: Община Варна; ЦПЛР-НАОП „ Николай Коперник ", Варна; Етнографски музей, Варна към Регионален Исторически Музей, Варна; Институт по рибни ресурси- ССА, Варна; Регионална библиотека „ Пенчо Славейков ", Варна; Фондация „ Иноватор " ; Университетски ботанически градини към СУ „ Св. Климент Охридски " - София, Варна и Балчик; Фондация „ Университет за деца " – клон Варна както и деца и техните преподаватели от ОУ „ Георги Сава Раковски ", Варна; ОУ „ Свети Иван Рилски ", Варна; ДЦДМУ „ Св.Йоан Златоуст ", Варна канят всички варненци и посетители на града:

Запазете си датите – 26 и 27 септември 2019 година!

Във Варна REFRESH ще показа събития в два следващи дни в три местоположения.

Вижте цялостната стратегия тук

Събитието тази година е отдадено на 150-тата годишнина на Българска Академия на Науките, 35 години НИК „ Академик ”, 100 години от основаването на Международния астрономически съюз и 45 години от откриването на първата експозиция в Етнографски музей, Варна към РИМ – Варна.

На 26 септември на борда на НИК „ Академик “, най-смелите и обичащи провокациите на морето бъдещи, сегашни и някогашни морски откриватели и мореплаватели ще имат опция да прегледат постерната галерия „ 35 години НИК „ Академик “.

На 27 септември ще бъдат показани паралелни събития в две местоположения – Централен вход на Морска градина и ЦПЛР-НАОП „ Николай Коперник “, които ще се трансфорат в мини панаир на науката с щандове с демонстрации, опити, научни полемики и директно присъединяване на публиката. Посетителите ще могат да се допрян до единствената в България изследователска миниподводница РС-8В и да се срещнат от близко с работата на подводните откриватели.

Всички гости ще могат да вземат участие в две томболи за продобиване на награди. Първата лотария ще бъде проведена за тези, които попълнят въпросника-анкета по време на Нощта, втората е игра-томбола, проведена от ИО-БАН: „ Пътешествие в света на науката ”..

Правила на игра-томбола „ Пътешествие в света на науката ”, проведена в границите на план REFRESH – Европейска Нощ на ученитеʼ2019, Варна

Програмата в другите градове също е извънредно богата.

Проектът REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите " Мария Склодовска-Кюри ", контракт 818879.

/moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР