На 27-ми февруари Центърът за експлоатация на наземна и космическа

...
На 27-ми февруари Центърът за експлоатация на наземна и космическа
Коментари Харесай

Нито една застрахователна компания не ще да сключи договор за застраховката на Наука

На 27-ми февруари Центърът за употреба на наземна и галактическа инфраструктура (ЦЕНКИ) разгласи, че търси осигурител за задачата на “Наука ”. Цената на контракта възлиза на 2.6 милиарда рубли, а застрахователната сума е равна на 17.7 милиарда рубли. Съгласно конкурсната документи застраховката би трябвало да покрие рисковете при изстрелването на модула и неговото съединяване с МКС.

Конкурсът трябваше да завърши на 11-ти март. Но както оповестява авторитетното съветско издание “Секрет фирмы “, срокът отмина, а нито една застрахователна компания не е подала поръчка.

Подобен процес на събитията не е неочакван. Напомням, че “Наука ” трябваше да лети още през 2007 година и в случай че модулът най-накрая излети през това лято, то ще е след 14-годишно забавяне.

Голяма част от забавянията се дължат на ненадейно замърсяване на горивните системи с стоманени стърготини. Така и не се знае по какъв начин стружките са попаднали там, само че има упорити клюки, че служащите на Хруничев не са получили ясна директива какво да вършат с модула … и са мислили, че би трябвало го нарежат за скрап.

Така наземните екипи бяха принудени да чистят стружките от меховете на горивните резервоари. Процедурата беше извънредно комплицирана. Нямаше по какъв начин да се произведат нови резервоари и останалите нужни съставни елементи. Както загатнах, модулът “Наука ” е създаван през 90-те години, освен това с технологии от 80-те и даже 70-те години. Просто съветските предприятия към този момент не създават същите елементи. Така че ремонтът беше единствената опция.

С оглед на историята на модула, би трябвало ли да ни учудва за какво Роскосмос не може да откри осигурител? 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР