На 27 март 2015 година космическият кораб “Союз ТМА-16М излетя

...
На 27 март 2015 година космическият кораб “Союз ТМА-16М излетя
Коментари Харесай

Първите научни резултати от едногодишната мисия на астронавта Скот Кели разкриват промени в генната експресия!

На 27 март 2015 година галактическият транспортен съд “Союз ТМА-16М ” излетя сполучливо от космодрума Байконур. На борда пътуваха астронавтът на НАСА Скот Кели и космонавтът на Русия Михаил Корниенко. Двамата прекараха близо една година в космоса, живейки на “Международната галактическа станция ”. Успешното им завръщане бе на 2 март 2016 година с кораба “Союз ТМА-18М ”.

И преди са провеждани дълготрайни галактически експедиции на орбитална станция “Мир ” – само че в никакъв случай с подобен темперамент. Уникалността в тази ситуация е, че астронавтът Скот Кели има еднояйчен брат-близнак – Марк Кели. Марк Кели остана на Земята за контролни опити, до момента в който Скот Кели беше в космоса. Понеже двамата мъже имат идентични геноми, това разреши неповторими и невиждани до този миг научни проучвания. Те ще имат голямо значение при по-нататъшната колонизация на космоса и усвояването на околоземните орбити, Луната и Марс.

Тази година, на 26-ти януари, генетикът Кристофър Мейсън от Уейл Корнъл Медисин показа първите резултати в Галвестън, Тексас, оповестява Нейчър.

“Данните са толкоз пресни, че някои от тях към момента идват от секвениращите машини ”, споделя Мейсън.

Проучванията демонстрират няколко неща. Оказва се, че теломерите (намиращи се в края на хромозомите) на Скот Кели по време на галактическия полет са станали по-дълги от теломерите на брат му Марк. Това е тъкмо противоположното по отношение на упованията на учените. След завръщането на Земята теломерите на Скот Кели си възвърнали естествената дължина. Изследователите към момента не знаят по какъв начин да поясняват тези данни и заради това възнамеряват да проведят спомагателни изследвания с други астронавти. Новите изследвания ще приключат през 2018 година.

Открити са промени и в ДНК метилирането – то е намаляло за Скот Кели по време на галактическия полет и се е нараснало за Марк за същия интервал на Земята. След завръщането на Скот на Земята равнищата са станали естествени и за двамата мъже. И за това събитие учените не са сигурни какво значи.

Установени са и промени в генната експресия на близнаците – нещо, което не е извънредно даже тук, на Земята, тъй като тя се трансформира при хората, когато те да вземем за пример сменят питателните си привички. Промените в Скот обаче са по-големи от естественото – може би поради напрежението от яденето на изсушена храна или поради съня в безтегловност.

Веднага обаче би трябвало да се подчертае следното – това е неповторим, невиждан опит за науката, който включва към този момент само двама души. Не е ясно дали същите резултати биха се получили при проучвания с други хора и дали са общовалидни.

Дори и освен това изследване ще отнеме време до момента в който данните бъдат изцяло оценени и оповестени в научни списания. Съществува опция всички научни данни да не бъдат оповестени – близнаците Кели са задоволително известни в Съединени американски щати и те ще ревизират всяка една информация, преди да бъде позволена до щемпел, с цел да не излезе някаква деликатна информация, която двамата могат да пожелаят да остане тяхна персонална загадка.

Но даже и това, което разполагаме до този миг, е нещо извънредно ново за космонавтиката и обогатява научното знание.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР