На 27 и 28 май ще се проведе национално външно

...
На 27 и 28 май ще се проведе национално външно
Коментари Харесай

55 000 четвъртокласници ще се явят на НВО по БЕЛ и по математика

На 27 и 28 май ще се организира национално външно оценяване в края на 4 клас по български език и литература и по математика.

В 1738 учебни заведения ще има изпит, като се чака да се явят към 55 000 възпитаници.

Ангажирани са 13 645 квестори.

Децата би трябвало да покажат наученото посредством решение на тест в границите на 60 минути. За учениците със специфични просветителни потребности времето за решаването на теста е 90 минути, т.е. с 30 минути повече. Изпитният вид е идентичен за всички възпитаници.

Решаването на теста допуска отбелязване на определен правилен отговор или записване на свободен отговор в обособена бланка.

Тестът по български език съдържа 21 задания, разпределени в 3 елементи. В първата има диктовка и 10 задания с избираем отговор, тест за четене и тестови задания и речева задача с креативен темперамент, изискваща свободен отговор. Втората част на теста се състои от текст за четене с схващане и до 10 задания към него – 4 задания с избираем отговори 6 със свободен отговор. Третата част на теста включва задача с креативен темперамент. Изисква се учениците да основат къс текст от 3 до 6 фрази благодарение на нагледна опора (в случая е серия от картини).

Тестът за НВО по математика в края на IV съдържа 25 тестови задания.

Оценките от националното външно оценяване в края на IV се показват в брой точки и се вписват в удостоверението за приключен начален стадий на главно обучение.

Изпитите за НВО в 4 клас стартират в 10 часа.

Преди започването на изпита учениците се настаняват в залата не по-късно от 9,45 часа.

Всеки възпитаник би трябвало да носи писалка, която написа с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – и чертожни принадлежности. Ученик с нарушено зрение носи и брайлова машина, брайлов екран, брайлови принадлежности за начертаване, техническо средство за увеличаване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Нека учениците бъдат спокойни, да четат деликатно изискването на всяка задача и да означават правилния върху самостоятелната бланка за отговори. На въпросите с избираем отговор в кръгчето със съответната писмен знак вписва знака Х, а отговорите на въпросите със свободен отговор написа на плануваното за това място.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР