На 27.05.2021 г. ВСС прие , без те да са

...
На 27.05.2021 г. ВСС прие , без те да са
Коментари Харесай

БХК изпрати открито писмо до ВСС заради скритите отчети на ВАС и прокуратурата

На 27.05.2021 година Висш съдебен съвет одобри, без те да са оповестени авансово и надлежно – без опция за слагане на въпроси по наличието им, според наредбите на (ЗСВ). До края на работния ден през вчерашния ден, 27.05., отчети не бяха оповестени нито в предопределения за това раздел на интернет страницата на Върховен административен съд, нито в предопределения за това раздел в интернет страницата на прокуратурата.
Съгласно Закон за съдебната власт, както ръководителят на Върховен административен съд, по този начин и основният прокурор следва да разгласяват годишния си отчет сега на внасянето му. Публичността на отчета е естествена причина за слагане на писмени въпроси от жители, институции и неправителствени организации, каквато опция дава законът. Без оповестен отчет жителите, институциите и неправителствените организации не биха могли да слагат въпроси.
Непубликуването на тези два отчета на процедура в допълнение понижи опцията за цивилен надзор върху тези две институции на правосъдната власт.
 БХК: Съдът анулира отхвърли на основния прокурор да даде тайните си актове БХК: Съдът анулира отхвърли на основния прокурор да даде тайните си актове
От началото на мандата на настоящия основен прокурор Иван Гешев Българския Хелзинкски комитет(БХК) е подал девет заявки за достъп до...
БХК напомня, че това не е казус – предходната година година беше оповестен на интернет страницата й едвам през юли, при законов период до 30 април. Въпреки че неговото наличие повдига доста въпроси, те остават без отговор заради обезвреждане на законовия механизъм за цивилен надзор. Такива въпроси се повдигат и тази година.
Намираме това за неприятна процедура, накърняваща прозрачността и отчетността на Върховен административен съд и на прокуратурата на Република България, които като обществени институции следва да работят в обществен интерес. Оставаме озадачени за какво две от институциите на правосъдната власт отхвърлят да спазят наредбите на Закон за съдебната власт и лишават от прозрачността на институциите. 
Призоваваме за възобновяване на законовата опция за цивилен надзор преди формалното внасяне на тези отчети в Народното събрание.
Настояваме при осъществяване конституционното си пълномощие по приемане годишните отчети на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Прокуратурата, Висшият правосъден съвет да регламентира и съблюдава процедура, която да подсигурява гражданско присъединяване и надзор в сходство със закона. Като минимално наличие този правилник следва да планува издание на материалите, свързани с дневния ред, навреме известяван на необятната общност, както и подобаващ период за формулиране и изпращане на въпроси по отношение на чуванията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР