На 26 януари Министерството на минното дело и енергетиката на

...
На 26 януари Министерството на минното дело и енергетиката на
Коментари Харесай

Китайски компании ще инвестират 2 мрлд. евро във ВЕИ в Сърбия

На 26 януари Министерството на минното дело и енергетиката на Сърбия подписа меморандум за съгласие с китайските компании Shanghai Fengling Renewables и Serbia Zijin Copper по отношение на вложението на два милиарда евро в построяването на вятърна електроцентрала с мощ 1500 мегавата, слънчева електроцентрала с мощ 500 мегавата и цех за произвеждане на водород, заяви „ Свободна Европа “.

" Проектът включва построяването на цех в покрайнините на град Бор с общ потенциал от два гигавата, т.е. вятърен парк с мощ 1500 мегавата и слънчева електроцентрала с мощ 500 мегавата, както и цех за произвеждане на зелен водород с потенциал към 30 000 тона годишно ", съобщи сръбският министър на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович Ханданивич.

Документът беше подписан от държавното управление на Сърбия с представители на двете компании и в наличието на китайския дипломат в Сърбия Ли Мин.

Както съобщи Ханданивич, подписването на меморандума е още една стъпка в задачите на Сърбия за декарбонизация на енергийния бранш и за прекосяване към по-чисти, възобновими енергийни източници (ВЕИ).

Компанията Ziđin Koper, която в края на 2018 година пое Басейна за рандеман и претопяване (БДП) в Бор, неведнъж е била обект на рецензии от страна на природозащитници и локални поданици в източната част на Сърбия, които настояват, че употребата на мината въздейства върху замърсяването на въздуха.

Гражданите на Бор стачкуваха няколко пъти поради високата централизация на серен диоксид във въздуха, а жителите на село Кривел в Източна Сърбия желаеха всички да се изселят, тъй като животът им наоколо до мината е станал нетърпим.

Ziđin Koper неведнъж е била изправяна пред правосъдни процедури и обвинявания в замърсяване на околната среда в Източна Сърбия.

Дружеството неведнъж е заявявало, че работи в сходство с " всички закони и правни актове "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР