На 26 септември църквата празнува Успение на св. апостол и

...
На 26 септември църквата празнува Успение на св. апостол и
Коментари Харесай

26 септември – ден на Свети Йоан Богослов

На 26 септември църквата чества Успение на св. деятел и евангелист Йоан Богослов. Eдин ден Христос минавал около Генисаретското езеро и видял двамата братя Яков и Йоан да кърпят една рибарска мрежа дружно с татко си. Призовал ги да тръгнат с него и те без съмнение го последвали. От този ден насетне братята били непроменяемо до Спасителя.

А Йоан станал един от най-любимите му възпитаници. Той бил отдаден в светия живот на Учителя – на неговите чудесата и пророчества, тествания и страданията. Бил измежду първите, повярвали в чудото на Христовото Възкресение и Възнесението Господне, когато получил и плодородния подарък на Пресветия Дух. Оттогава почнала апостолската задача на Свети Йоан. С плам и обич проповядвал Евангелието и обръщал доста езичници и юдеи в Христовата религия. Светлото му делото почнал от Йерусалимския храм. После се отправил дружно с ученика си Прохор към Мала Азия. Посетили доста села и градове, където старателно проповядвал словото Христово, вършели чудеса, откривали църковни общини, поставяли епископи, презвитери и дякони.

По това време на власт бил император Диоклетиан, комуто по никакъв начин не се нравела новата религия. Затова призовал Йоан да се разкае за делата си. За неговата непреклонност императорът грубо го санкционирал. Първо дал на светеца да изпие чаша с отрова, след това го хвърлил в кипящо масло. Накрая го пратил на изгнание на остров Патмос. Нищо не могло да попречи на светия деятел да сее учението на Иисус измежду хората.

В подмяна Бог го възнаградил – да узнае от устата му каква ще е орис на Църквата и бъдещето на целия свят. Това, което чул от Христос, Йоан написал в свещена книга, наречена Апокалипсис или Откровение Йоаново, с което приключва светата Библия.

В края на живота си деятел Йоан се изкачил високо в планината дружно със своя обичан възпитаник Прохор. В продължение на три дни светият отец, по подстрекателство на Бог, писал своето Евенгелие, което стартира с думите: „ В началото беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото ”. Преди да почине, свети Йоан самичък показал мястото на своя гроб. След това лежащ в него и починал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР