На 26 октомври православната църква отбелязва Димитровден в памет на

...
На 26 октомври православната църква отбелязва Димитровден в памет на
Коментари Харесай

Отбелязваме Димитровден

На 26 октомври православната черква отбелязва Димитровден в памет на Свети Димитър Солунски. Това е един от най-важните празници в годината.

Според националните вярвания от през днешния ден стартира зимата. Празнуват и всички архитекти, проектанти, строители.

Димитър бил родом от Солун и живял в края на 3 и началото на 4 век. Получил положително обучение и поради качествата му на умен и смел боец бил подложен на висок боен пост - хилядник.

В избран миг от служението си Димитър се срещнал с християнската религия, обикнал я и се покръстил. Затова, въпреки да получил заповед от император Максимиан да преследва християните, той освен не ги гонил, само че даже ги защитавал. Това негово държание стигнало до ушите на императора, който на връщане от поход на Изток спрял в Солун и настоял Димитър да се откаже от вярата си в Иисус Христос. Увещанията се оказали напразни, по тази причина го затворили в тюрма. А когато устроили празненство в цирка, Лий, фамозен герой, приканил наказаните християни на битка и ги хвърлял в един трап с копия, забити с острието нагоре. Тогава оръженосецът на Димитър, Нестор, също християнин, взел позволение от господаря си да премери сили с Лий. И в действителност го победил. Но императорът, ядосан, че изгубил своя герой, наредил да обезглавят Нестор, а Димитър бил прободен с копие в килията му. Така и двамата умряли поради вярата си в 306 година

По-късно над лобното място и гроба на свети Димитър в Солун бил издигнат храм и тогава намерили мощите на мъченика. От тях изтичало благоуханно миро и по тази причина светецът е наименуван Мироточиви. За това има сведения още от Х век. Днес мощите на св. Димитър се съхраняват в средновековна базилика и в деня на неговата памет в Солун се стичат поклонници от целия свят.

Почитта към великомъченик Димитър Солунски се популяризирала необятно на Балканите. Името му е обвързвано и с историята на българския народ. През 1185 година на 26 октомври братята боляри Асен и Петър оповестили в Търново свободата на България от византийско владичество.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР