На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети

...
На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети
Коментари Харесай

Сдружение Св. Димитър раздаде курбан

На 26 октомври Българската православна черква уважава паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. Храмов празник през днешния ден има едноименната черква в резервата Старинен Пловдив. Стотици миряни се стекоха в една от най-красивите църкви в Стария град, с цел да се поклонят пред чудотворната икона на Свети великомъченик Димитър, да измолят амнистия за греховете си или благословение за делата си.

Тържествената света литургия беше отслужена от Знеполския свещеник Арсений, който поздрави всички именици от името на митрополит Николай. По традиция, сложена преди 15 години, на литургията участваха членовете на съдружие " Свети Димитър ", чиято съществена цел е да ремонтира и възвърне едноименния източно православен храм-паметник, както и цялостния манастирски комплекс. 

До две седмици ще бъде приключено мозаечното пано на параклиса, което е по абстрактен план и безплатен труд на художника Димитър Димитров, също член на сдружението. Твърди се, че чудотворният бунар е лековит. Предстои параклисът да бъде изографисан от вътрешната страна. 

По случай празника съдружие " Св. Димитър " раздаде на миряните курбан за здраве за над 100 души. Според националните вярвания от Димитровден стартира зимата. На 26 октомври приключва стопанската година и на този ден ставало разплащането с наемните служащи, а празникът на Св. Димитър се назовава и до през днешния ден Разпус.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР