На 26 октомври 2019 в Банкя се проведе #SportDiplomacyAcademy Плогинг,

...
На 26 октомври 2019 в Банкя се проведе #SportDiplomacyAcademy Плогинг,
Коментари Харесай

#SportDiplomacyAcademy Плогинг съчета физическата активност и грижата към природата в Банкя

На 26 октомври 2019 в Банкя се организира #SportDiplomacyAcademy Плогинг, който беше проведен от участниците в Спортна дипломатическа академия, състояла се преди броени дни в София. Плогинг е композиция от джогинг и събиране на боклуци (шведски: plocka upp). Тази нова наклонност стартира като проведена активност в Швеция през 2016 година и се популяризира в други страни през 2018 година, след увеличение на опасенията от замърсяване с пластмаса. Като подготовка, тя предлага смяна в придвижванията на тялото, като прибавя клякане и разпъване към главната активност - тичане, туризъм или вървене. В интервала 11-17 октомври 2019 в София се организира първи Модул по план „ Спортна дипломатическа академия “, който събра 80 спортни админи, треньори и доброволци от 4 страни, като участващите спортни специалисти от България са прадставители на национални спортни федерации и спортни клубове, мощно стимулирани да допринесат за позитивната смяна в областта на спорта в България.

Първият модул на Спортна дипломатическа академия се концентрира върху създаване на познания и умения и участниците в областта на:
• Устройството и полезностите на Европейския съюз и Европейска вероятност пред Западните Балкани (Моника Панайотова, заместник-министър в Министерството за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018, Член на Европейски парламент (2012-2014)); • Национални политики в спорта (Виктория Славкова, шеф Дирекция " Европейски стратегии, планове и интернационално съдействие ", Министерство на младежта и спорта); • Международни спортни структури (Добромир Карамаринов, ръководител на БФ Лека атлетика, Първи вицепрезидент на Европейската атлетика, член на съвета на Международната федерация по лека атлетика);
• Силата на дипломацията (Ясен Георгиев, шеф на Институт за икономическа политика); • Спортни политики на локално равнище (Любомир Дреков, кмет на регион " Лозенец ", Столична община);
• Хоризонтален темперамент на спорта (проф. доктор Пламен Димитров, заместител – шеф на Национален център по публично здраве и анализи);
• Политически разговор в спорта (Христо Велков, политически шеф на " Спешъл Олимпикс " Европа – Евразия);
• Икономическо измерение на спорта (Н.П. Константин Заупе, консултант, заместник-ръководител на задача в посолството на Австрия в България);
• Среда на сигурност (Йордан Божилов, президент на Софийски конгрес за сигурност); • Програма " Еразъм+ " (Петьо Кънев, изпълнителен шеф на Център за развиване на човешките ресурси).

По време на модула в София, участниците имаха опция да работят и в смесени групи и да изразят вижданията си по отношение на действието на спортната екосистема, опциите за развиване на спорт и дипломацията в ежедневните действия на спортни структури.
“Спортна дипломатическа академия е неповторим формат, който до този миг не е поднасян в света на спорта, като при планирането на модулите работим в три насоки:
- Изграждане на трансверсални познания и умения в участниците, които са естествени посланици на страните си и на Европа;
- Различните аспекти на дипломацията, които могат да употребяват сполучливо в работата си в спорта;
- Хоризонтален темперамент на спорта и взаимносвързаност с останалите обществени сфери.

“Щастливи сме, че имахме опцията да стартираме този план в България и да стартираме публичната полемика за спортната дипломация и нейната нужда в актуалния стадий на развиване на страната ни и на Европейския съюз като цяло. Вярваме, че с този план ще дадем на спортния бранш нови вероятности за развиване като неразделна част от политическия дневен ред на обществото “ показа Йоанна Дочевска, ръководител на Асоциация за развиване на българския спорт и координатор на плана.

Проект “Спортна дипломатическа академия “ е завещание на първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, което се организира в първата половина на 2018 година Проектът ще се концентрира върху съдействието със Западните Балкани като разумно продължение на всички изпълнени по целта на #EU2018BG действия: вероятността на Европейски Съюз и свързаността на Западните Балкани, базирайки се на „ Софийската декларация “ и на Приоритетния Дневен ред от София за Европейски Съюз и Западните Балкани. Европейският съюз и Западните Балкани би трябвало да продължат да влагат в старания за подсилване на съдействието и обмена на положителни практики, фокусирани върху демокрацията, сигурността и главните човешки права.
Проектът обезпечава просветителната подвижност на треньори и други чиновници на спортни организации (вкл.доброволци), свързани с професионалния и всеобщия спорт. Четирите модула за подвижност, които ще се проведат във всяка една от партньорските страни, ще усъвършенства уменията и компетенциите на общо 80 спортни експерти, както и тяхната подготовка, посредством подвижност с образователна цел. Учебната подвижност е планувана като инвестиция в човешкия капитал и принос за построяването на потенциал на разнообразни спортни организации, с явен фокус върху построяването на мрежа от добре подготвени спортни дипломати.
След осъществените подвижности по плана, всяка от страните-партньори ще има минимум 20 добре подготвени дипломати в спортни костюми, с на практика умения и познания в региона на спортната дипломация (политически разговор и интернационалните връзки, основаване на акции, сполучлива вербална и невербална връзка, обществено говорене, работа с медии, протокол и етикет, външна политика и полезности на ЕС). Мрежата, която планът ще сътвори (4 страни с по 20 участници от всяка държава), ще се концентрира върху поддръжката и развиването на интеграцията на Западните Балкани в региона на спорта и ще бъде първокласен снабдител на полезностите на Европейски Съюз в локалната среда. За модулите ще бъдат привлечени най-хубавите специалисти от Европейски Съюз във всяка посочена област, като ще бъдат употребени и способи на неофициално образование.

В плана вземат участие 4 партньорски организации – Асоциация за развиване на българският спорт – координатор и основател на академията, спортната асоциация на град Рийека, Хърватска, италианската спортна организация " L’ORMA " и БРАВО - неправителствена организация от Босна и Херцеговина. Партньорите работят взаимно от няколко години, реализирайки планове с разнообразни мащаби и сътрудничйки в разнообразни рамки в областта на спорта, образованието и младежката политика.

Проектът включва и следните съответни резултати:
• 80 " дипломати в спортни костюми " /20 от всяка партньорска държава/, ориентирани към реализиране на европейска интеграция в страните от Западните Балкани посредством спорт;
• Национални, районни и локални събития за разпространяване на резултатите (с присъединяване на минимум 400 души) – мултиплициращ резултат от добитите умения и знания; • Платформа за развиване на спорта в Западните Балкани - на практика инструмент за запаси и полезности на Европейски Съюз в региона на спорта с акцент върху спортната дипломация и положителното ръководство в спорта.
Учебната подвижност ще бъде планувана като инвестиция в човешкия капитал и принос за построяването на потенциал на разнообразни спортни организации, с явен фокус върху построяването на мрежа от добре подготвени спортни дипломати. • Модул 1 (България) – октомври 2019: Спортна дипломация, външна политика на Европейски Съюз, полезности на Европейски Съюз, политически разговор и интернационалните отношения; • Модул 2 (Босна и Херцеговина) – декември 2019: Обобщение и противоположна връзка на модул 1, разбор на извършените локални събития, Добро ръководство в областта на спорта;
• Модул 3 (Хърватска) – април 2020: Обобщение и противоположна връзка на модул 2, разбор на извършените локални събития, кампаниен мениджмънт, сполучлива връзка (вербална и невербална), обществено говорене, протокол и етикет;
• Модул 4 (Италия) – юли 2020: Обобщение и противоположна връзка на Модул 3, разбор на извършените локални събития, Работа с медии, Работа със характерни целеви групи, Спортна дипломация за развиване, Как да използван на процедура знанията, които натрупахме.
Проект “Спортна дипломатическа академия “ е съфинансиран от Европейския съюз.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР