На 26 октомври 1992 г. софтуерна грешка предизвиква проблем у

...
На 26 октомври 1992 г. софтуерна грешка предизвиква проблем у
Коментари Харесай

Софтуерна грешка може да ви убие, загиналите вече са десетки!

На 26 октомври 1992 година софтуерна неточност провокира проблем у преди малко конфигурираната система за компютърно разпращане на коли за спешна помощ в Лондон. Резултатът е – сред 30 и 45 смъртни случая, написа obekti.bg.

Програмата CAD е трябвало да замести диспечерите в London Ambulance Services, които през годините са правили дейно своята работа, въпреки и малко по-бавно. Новата система е трябвало да понижи времето за реакция с 3 минути, както постановявал и неотдавнашен държавен закон, написа Блиц. Това било оттатък опциите на диспечерите, които трябвало да работят с доста документи, да търсят местата по картата и така нататък Съответно – множеството от изпратените от тях коли за спешна помощ дошли за повече от 3 минути.

Проблемите с CAD настъпват няколко часа, откакто става онлайн. Нещо повече – системата изобщо не е била тествана преди този момент, имала е най-малко 81 софтуерни проблеми. Фактът, че компютърното образование на личния състав било извършено преди цели 10 месеца, също оказал резултат. Нямало и авариен проект при положение на проблем.

CAD не функционирал добре още през цялото време, давал непълна информация, имал проблематичен потребителски интерфейс и даже се следило приключване наизуст в част от кода му.

Софтуерът обаче бил единствено част от казуса. В последвалото следствие излиза наяве, че London Ambulance Services са желали да конфигурират система, която коства колкото се може по-евтино. Освен това те употребявали много остарял хардуер, а не нова и по-съвременна инсталация.

В първите часове настъпил същински безпорядък по улиците. След като системата забила, диспечерите не могли да изпратят коли за спешна помощ до някои места. Същевременно пратили голям брой на други. Нещата се влошили в допълнение, когато хората, които не получавали коли за спешна помощ, започвали да звънят наново и затрупали в допълнение London Ambulance Services. В един от случаите кола за спешна помощ пристигнала на съответното място, откакто индивидът, нуждаещ се от нея, към този момент бил умрял и стихотворец от погребалното бюро.

Софтуерен ъпгрейд през 2006 година кара системата още веднъж да забие. Впоследствие обаче диспечерите се върнали към остарелия и добре изпитан способ, който, макар че бил муден, въпреки всичко работел.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР