На 26 май в някои германски провинции се проведоха местни

...
На 26 май в някои германски провинции се проведоха местни
Коментари Харесай

100-годишна германка стана общински съветник

На 26 май в някои немски провинции се организираха локални избори. Така в общинския съвет на град Кирххаймболанден в Райнланд-Пфалц за съветничка бе определена 100-годишната някогашна учителка Лизел Хайзе, заяви "Дойче веле ".

За нея са дали своят вот 911 гласоподаватели и дружно с още един консултант влиза в Общинския съвет от гражданската самодейност "Ние сме за Кибо " (съкращение на Кирххаймболанден). Градчето има 7800 поданици. Хайзе решила да се включи в политиката, с цел да бъде открит басейнът, който не работи от доста години. В акцията си тя агитирала, като нарекла басейна "еликсир на младостта " за самата нея, а за доста млади поданици на градчето - един тип втора "детска стая ", написа Сега.

Преди 80 години член на Общинския съвет е бил татко й. През 1938 година той осъдил разрушаването на локалната синагога, поради което прекарал седмица в ареста и единствено по знамение, с помощта на другарски старания, не е попаднал в концлагер. Самата Лизел се отнася скептично към обичайните политически партии. Симпатия изпитва единствено към някогашния канцлер на Германия социалдемократа Хелмут Шмид (1918 - 2015).

Снимка: Дойче Веле
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР