На 26-и октомври по традиция отбелязваме Димитровден. Празнуват всички хора,

...
На 26-и октомври по традиция отбелязваме Димитровден. Празнуват всички хора,
Коментари Харесай

Днес черпят 15 чудни имена! Почитаме светец на бял кон, умрял мъченически за вярата

На 26-и октомври по традиция означаваме Димитровден. Празнуват всички хора, които носят името Димитър и неговите производни. На този ден Българската православна черква уважава паметта на Свети Димитър Солунски.
Счита се, че светецът, който почитаме през днешния ден, е бил проконсул на Солун и е умрял страдалчески за Христовата религия на 26 октомври през 306 година
Свети Димитър е роден през трети век в Солун. Баща му е бил градоначалник. Когато Димитър поотраснал, родителите го въвели в молитвената стая и почнали да го учат на Христовата религия. Повикали духовник и го кръстили.
След гибелта на родителите си Димитър наследил огромно благосъстояние. Той скрито вярвал в Христа, само че не смеел намерено да изповядва вярата си, защото по това време имало огромно гонение против християните. Една от стаите в дома си бил трансформирал в молитвена, поставяйки иконите на Спасителя и на Св. Богородица.
Счита се, че Свети Димитър доста пъти спасявал Солун от противников набези. Той бил уважаван още от тези времена в Тракия и в Македония. По-късно българи и гърци почнали разпалено да си оспорват „ покровителството на небесния пълководец от Солун ". Заради славянския му генезис от антични времена всички славянски нации празнуват светеца.
В визиите на нашите предшественици Свети Димитър язди бял кон, а снежинките падат от бялата му брада. На Димитровден се прибират ралата на изсъхнало, редят се дървата за зимата.
В националния календар Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в среднощ против празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се чака и първият сняг. Светецът се счита за настойник на зимата, студа и снега. На 26 октомври приключва обичайният интервал - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни служащи - пастири и ратаи.
В някои краища на България към момента се съблюдава традицията за Димитровденските събори. Дори и да няма събор, празникът се уважава от хората поради именниците. На трапезата участват курбан от овче месо, пиле яхния, гювеч, пита с ябълки, варена царевица и тиква.
Димитровден е признат също и като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в областта на строителството.
Светията страдалец е един от най-почитаните у нас. На него са отдадени доста храмове по цяла България и в деня на неговото честване ще бъдат отслужени на всички места празнични литургии.
Имен ден честват Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР