На 26 август (събота) от 00:30 ч. bTV ще излъчи

...
На 26 август (събота) от 00:30 ч. bTV ще излъчи
Коментари Харесай

bTV показва премиерен документален филм за бащата на атомната бомба Опенхаймер

На 26 август (събота) от 00:30 ч. bTV ще излъчи премиерният документален филм „ Краят на всички войни: Опенхаймер и атомната бомба “ (To End All War: Oppenheimer & the Atomic Bomb, 2023 г.), проследяващ забележителния житейски път на професора по теоретична физика Робърт Опенхаймер.

Наричан „ бащата на атомната бомба “, Опенхаймер се трансформира в най-популярния академик на планетата след края на Втората международна война. Той е шеф на секретната лаборатория „ Лос Аламос “ по време на плана „ Манхатън “ – незабавен апел на американския президент Франклин Рузвелт да се създаде атомна бомба преди германците.

Гениалният физик се заема с потреблението на най-новите научни открития за изработката на най-смъртоносното оръжие. След изпитателен гърмеж в пустинята на Ню Мексико, на 6 и 9 август 1945 година са пуснати атомните бомби над японските градове Хирошима и Нагасаки.

Как се претърпява по едно и също време голямо научно изобретение и „ нуклеарен прелом “, довел до гибелта на стотици хиляди? Защо Опенхаймер се опълчва гневно против личното си създание и приканва за интернационален надзор над нуклеарното оръжие? Кои са враговете му и за какво става цел на службите, макар големия си принос в международната научна история?

Проследете събитията в турбулентния персонален и професионален живот на Робърт Опенхаймер в документалния филм „ Краят на всички войни: Опенхаймер и атомната бомба “ – в събота (26 август) от 00:30 ч. по bTV, с повтаряне на 31 август (четвъртък) от 12:45 ч. по bTV Cinema!

 



 



 



 



 



създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР