На 26 април отбелязваме Международния ден в памет на Чернобилската

...
На 26 април отбелязваме Международния ден в памет на Чернобилската
Коментари Харесай

32 години от аварията в Чернобил

На 26 април означаваме Международния ден в памет на Чернобилската злополука. Той е избран с резолюция на Генералната асамблея на Организация на обединените нации от 8 декември 2016 година В документа се отбелязва: " Три десетилетия по-късно поради сериозните дълготрайни последствия от бедствието в Чернобил, както и продължаващите потребности на засегнатите общности и територии и предлагаме на всички държави-членки, съответните организации на системата на Организация на обединените нации и други интернационалните организации, както и гражданското общество да отбележат този ден ".

На 26 април 1986 стана огромна повреда в Чернобилската АЕЦ и последва голяма софтуерна злополука за ХХ век. Чернобилската АЕЦ е на територията на Украйна на 15 км от град Чернобил в Киевска област.

На 26 април в 01 часа и 23 минути московско време стана гърмеж в четвърти енергоблок на Чернобилската АЕЦ при осъществяване на тествания в една от системите за обезпечаване на сигурността. Взривът изцяло унищожава дейната зона и цялата горна част на реактора, мощно поврежда и машинната зала. Унищожени са всички бариери и системи за сигурност.

Взривът и зародилия пожар са съпроводени с разпространяване на голяма радиоактивност.

Всеки ден в околната среда попадаха милиони Кюри и този развой продължи до 6 май 1989 година, след което излъчванията внезапно спаднаха и след това продължиха да понижават.

Припомняме, по отчет на Грийнпиис 13 европейски страни са наранени от последствията на повредата. Радиоактивността, която донесоха със себе си инфектираните облаци от Чернобил, бе открита освен в северните и южни елементи на Европа, само че и в Канада, Япония и Съединени американски щати. Незаразено остана единствено южното полукълбо.

В Европа са инфектирани забележителна част от територията на Русия, Украйна и Беларус, в по-малка степен останалите страни - Швеция, Финландия, Австрия, Норвегия, Италия, Гърция, Румъния, Швейцария, Полша, Англия, Чехия, Словакия, Словения и други, напомня РИА Новости.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР