На 26 април 1986 г. гръмва атомната електроцентрала “Ленин, разположена

...
На 26 април 1986 г. гръмва атомната електроцентрала “Ленин, разположена
Коментари Харесай

След аварията в Чернобил генерал Добри Джуров забранява на войската да се храни с прясно месо и зеленчуци

На 26 април 1986 година гръмва атомната електроцентрала “Ленин ”, ситуирана край град Чернобил, Украйна. По това време Украйна е република в състава на Съюз на съветските социалистически републики. Оттогава изминаха 33 години.
Аварията провокира голям облак от радиоактивни боклуци, който минава над елементи от Съветския съюз, Източна Европа, в това число и над България, и скандинавските страни. Обширни региони са мощно нечисти, повече от 200 хиляди души са евакуирани от родните си места.
Чернобилската електроцентрала след гърмежа.
На 26 април на 4-и реактор се организира обучение на личния състав за прекъсване на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща се система.

Това обучение ненапълно е подбудено от случай, станал, няколко години по-рано, когато израелска ракета удря иракска атомна централа със същия вид РБМК реактор.
Само за няколко секунди мощността на реактора скача до към 30 000 мегавата, т.е. 10 пъти повече от мощността в естествен режим. Прътите с нуклеарно гориво стартират да се топят, налягането на парата бързо се усилва и провокира застрашителен гърмеж.
Той изхвърля и унищожава капака на реактора, който тежи 1200 тона, чупи охладителните тръби и унищожава част от покрива. Когато въздухът влиза в прикосновение с графитния забавител от вътрешността на реактора, графитът се възпламенява.

По-голямата част от последвалото радиоактивно замърсяване е резултат от огъня, който разпръсква радиоактивните частици в атмосферата. Разтопените графит, горивни пръти и други материали доближават температура от 1200 °C и стартират да прогарят дъното на реактора. Смесвайки се с разтопен бетон, те образуват втечнен материал, сходен на лава умира единствено един човек.
Веднага в болница са признати 213 души, от които умират 31. 28 от тях – от остра лъчева болест. Повечето са пожарникари и спасители, които се пробват да овладеят повредата, без да са инструктирани за заплахата от радиоактивния пушек. От зоната на случая са евакуирани над 135 000 души, включително и 45 000 от прилежащия град Припят.

Две минути след гърмежа и активирането на пожарната тревога идват първите пожарникари. В гасенето на пожара вземат участие 69 души от военизираните пожарни елементи на централата. Те нямат никаква отбрана, защото съществуването на радиация е открито едвам в 3, 30 ч през нощта.

Към 2 ч. пожарникарите към този момент имат “радиационен тен ” и повръщат. Оказват им помощ на място. Някои от пожарникарите споделят, че по време на потушаването на пожара изпитвали железен усет и боцкане по лицето.

Пожарникарите съумяват да спрат огъня към трети енергоблок, защото покривът на централата е изработен от битум вместо от огнеупорни материали.

Гасенето е подкрепено от вертолети, които изсипват над 5000 тона пясък, глина, олово и борна киселина върху тлеещия реактор. Един от вертолетите се закача в кабел на непосредствен кран и се разрушава, при което умират 4-ма души. Всички пожарникари, взели участие в гасенето, по-късно умират.

От радиационното замърсяване най-тежко пострадва Беларус, следван от Украйна и Русия.

В България са нечисти 4800 кв. км, което е към 4,3% от територията й

За повредата публично е обявено два дни след гърмежа. По руската телевизия в границите на 20 секунди се споделя: “В чернобилската АЕЦ е станала повреда. Един от реакторите е развален. Последиците от случая се отстраняват. Предоставя се помощ на засегнатите хора. Съставена е проверяваща комисия. “

Въпреки че международните медии гърмят по тематиката, България е в цялостно осведомително затъмнение. Няма никакви препоръки към популацията. На Първи май, единствено четири дни след повредата, се организира обичайна манифестация. Партийните и държавните ръководители отпред с Тодор Живков бодро махат от мавзолея.

Информираните за повредата българи всеобщо купуват йод. Върви мълвата, че за ръководещия хайлайф се доставя специфична храна от чужбина.

Реално единствен военният министър ген. Добри Джуров взима някакви съответни ограничения. Той издава заповед, с която не разрешава бойците да бъдат хранени с прясно месо и зеленчуци. Вместо тях им се дават консерви и замразено месо от неприкосновените ресурси.

Отпечатани са специфични листовки и раздадени на всеки боец. В тях има практични препоръки – да не се лежи по тревата, да не се отварят прозорците на пространствата, облеклата и одеялата да се изтупват по посока напразно и други

“Всичко там беше под надзор ”, споделя Генчо Генчев, който след работа във Военновъздушни сили е на работа в “Гражданска защита ” към СГНС. “Но за цивилното население май нищи се не направи ”, посочи той.

През 1987 година Генчев е измежду десете експерти, изпратени на курс в Новогорск. Там им споделят, че повредата не е от градивна неточност, а е станала поради своеволията на дежурната промяна от украински инженери.

От българските медии единствен “Поглед ” се осмелява да разгласява информация за повредата в Чернобил.

Ето какво описа основният редактор на вестника Любен Генов:

“Колегата Иван Ганев донесе брошура със препоръки, популяризирани в казармите. Войниците да си мият ръцете постоянно, да не палят клони от изсъхнали шубраци и дървета, а да ги заравят в земята, да не ядат месо с кокал, да внимават с марулите и още няколко рекомендации. След публикуването им в “Поглед ”, в редакцията на ул. “11 август ” пристигна ген. Нешев, началникът на работа “Държавна загадка ”, доколкото си припомням – към Министерския съвет. Няколко дни говорихме за едно и също – от кое място сме взели препоръките към бойците. Помощникът на генерала действаше деликатно.

Отговорът на редакцията бе еднакъв – за какво да не предупредим милионите си читатели. В огромните западни списания, които получавахме в редакцията, разгласиха схеми за радиационни облаци и над Балканите. Особени последствия от нашето събеседване нямаше. След месеци още се поздравявахме общително с генерала… ”

След години нещастието в Украйна въодушевява поета Венко Марковски и той написва елегията “Чернобил ”:

В Чернобил белее саркофаг
на реактор с мирна цел.
Смел реактор
под руски байрак
за науката умрел…
Ще изгасне властния пожар.
Избухът ще онемей.
Чернобил е съдник и звънар.
Чернобил е Прометей.Спомени от соца: Когато тристаен апартамент струваше 20 000 лева, а двустаен – 14 000Всеки, който желаеше да се снабди с жилище след 70-те,
се записваше в лист и чакаше на опашка с го…Apr 13 2019vijti.com

Инфо: 24 часа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР