На 26.10.2018 г. в зала № 13 на Районен съд

...
На 26.10.2018 г. в зала № 13 на Районен съд
Коментари Харесай

Безпрецедентно! Пловдивските магистрати скочиха срещу намаляването на парите им за дрехи!

На 26.10.2018 година в зала № 13 на Районен съд - Пловдив се организира Общо заседание на съдиите и правосъдните чиновници от Апелативен съд – Пловдив, Окръжен съд – Пловдив и Районен съд – Пловдив, за разискване и приемане на декларация, по отношение на изменение на член 352 от Закона за правосъдната власт, касаещо понижаване размера на средствата за облекло за правосъдните чиновници, планувано в параграф § 15 от Преходни и заключителни разпоредби на Проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 година

На невижданото Общо заседание участваха 323 съдии и служебни чиновници от трите съдилища, от заети общо 438 щата. С  единомислещо гласоподаване присъстващите одобриха текста на декларация, която ще бъде изпратена на министъра  на правораздаването, министъра на финансите и на пленума на Висшия правосъден съвет.

Декларацията:

Ние - съдии и правосъдни чиновници при Апелативен съд Пловдив, Окръжен съд Пловдив и Районен съд Пловдив, след разискване на § 15 т. 2 от Преходните и заключителни разпореждания на Проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 година за изменение на член 352 от Закона за правосъдната власт, който планува понижаване размера на средствата за облекло на правосъдните чиновници от " до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера “ с " до 450 лева “, единомислещо заявяваме следната позиция:

Разделението на управляващите е една от трите функционалности на държавно ръководство - законодателна, изпълнителна и правосъдна. Правораздаването е една от главните действия на Държавата, като правосъдната самостоятелност е ядрото на върховенството на закона. Съдът като институция е цялост от съдии и правосъдни чиновници, като всеки от тях има своята роля в правораздавателната активност.

Предвид особената значителност на правосъдната активност на конституционно равнище е написано, че правосъдната власт разполага със независим бюджет, което е съществена гаранция за независимостта на работещите в нея. Поради това и изначално в Закона за правосъдната власт е планувана наредба, съгласно която на правосъдните чиновници да бъдат изплащани средства за облекло в оптимален размер до избрания за магистратите, според от съществуването на средства в бюджета на правосъдната власт.

Служителите са лицето на съда и при реализиране на ежедневните им трудови отговорности, свързани с даване на услуги на жителите, е неотложно да им бъдат обезпечени съответни финансови средства, позволяващи поддържането им в порядъчен външен тип. Това няма по какъв начин да бъде реализирано в случай че средствата им за облекло бъдат понижени в размер три пъти по-нисък от изплащания им досега.

Обществото вижда съда и правосъдната администрация, не като централен аспект на държавността, а като още един тип обществена услуга, по този начин, както образованието, опазването на здравето и инфраструктурата са обществени услуги. Във време, когато се упражнява напън във връзка с разноските, изгодите от финансиране на образованието, опазването на здравето и инфраструктурата е явна, само че изгодите от вложение в правораздаването не са. Законодателят би трябвало да е деен във връзка с решения, свързани с съответното ресурсно обезпечаване на съда и правосъдната администрация, защото те са взаимосвързани с отстояване на правосъдната самостоятелност и отбраната на върховенството на закона.

Имайки поради концепцията на законодателя за приравняване статута на правосъдния чиновник с този на държавния чиновник, считаме, че този метод е извънредно несъответстващ и неправдив, отчитайки събитието, че държавните чиновници на всяко тримесечие от отчетната година получават бонуси, до момента в който при правосъдните чиновници подобен веществен тласък липсва.

Всички ние считаме, че Съдебната власт служи на обществото и е виновна за вярното и независимо използване на законите. Нейната съществена функционалност, учредена на господство на закона и независимостта е да обезпечава на жителите положение на независимост, сигурност и достолепие при изискванията на равнопоставеност и ефикасна отбрана на главните им човешки права. Етичните правила за държание, както и задължението на правосъдните чиновници да поддържат добър външен тип при осъществяване на трудовите си функционалности ангажират моралния дълг на работещите в правосъдната администрация.

Всеки чиновник, осъществявайки своите професионални отговорности в услуга на обществото и неговите жители, способства за образуването на образа на цялата правосъдна система, като несъобразяването с етичните правила на държание, в частност неподдържането на порядъчен външен тип води до уронване престижа на правосъдната власт и загубата на доверие в нея и в държавността.

Предвид гореизложеното заявяваме, че сме изрично срещу препоръчаното в § 15 т. 2 от Преходните и заключителни разпореждания на Проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 година изменение на член 352 от Закона за правосъдната власт, което считаме за извънредно незаслужено по отношение на правосъдните чиновници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР