На 26.08.2021 г. от 10:00 часа в гр. Варна, хотел

...
На 26.08.2021 г. от 10:00 часа в гр. Варна, хотел
Коментари Харесай

Националната Рибарска Мрежа ще проведе научен форум и обучение във Варна

 На 26.08.2021 година от 10:00 часа в гр. Варна, хотел " Черно море “, конферентна зала " Черно море “, ще се организира работна среща на Националната Рибарска Мрежа с представители на науката. Темата на форума е " Справяне с провокациите пред рибарството и аквакултурите в подтекста на екологичния преход “.

Програмата ще продължи на 27.08.2021 година от 10:00 часа с образование на тематика " Управление на риска при осъществяване, отчитане и мониторинг на планове по Програма за морско дело и риболовство (ПМДР) 2014-2020 и метода " Водено от общностите локално развиване “.

Работната среща на 26.08.2021 година има за цел да събере на едно място представители на бранш " Рибарство и аквакултури “, Местни инициативни риболовен групи, академичната общественост, екологични организации, локалната и централната администрация и други заинтригувани страни, в търсене на решения за справяне с провокациите пред рибарството и аквакултурите в подтекста на екологичния преход, както и да поддържа построяването на експертна мрежа за приложни научни проучвания и нововъведения за стабилно развиване на рибарските региони в България.

Срещата ще бъде открита от господин Стоян Котов, шеф на дирекция " Морско дело и риболовство “, Министерство на земеделието, храните и горите.

В първия тематичен панел " Екологично устойчиви риболовни действия “ ще бъдат прегледани значими тематики за развиването на бранша, свързани със селективността на риболовните уреди и оценката на видовото многообразие и популациите на икономически скъпи риби, в сходство с задачите на Зелената договорка и новата тактика на Европейски Съюз за биоразнообразието.

Вторият тематичен панел е отдаден на устойчивите действия, свързани с аквакултурите. В рамките на следобедната част на програмата ще се прегледат и обсъдят тематики, свързани с контрола на сигурността на храните и следене качеството на рибата и рибните артикули, както и опциите за развъждане на марикултури от есетрови и други локални типове, в светлината на екологичната мрежа Натура 2000. Предвид целенасочената поддръжка за бранша на водораслите, залегнала в Европейската зелена договорка и Стратегическите насоки на Европейски Съюз за аквакултурите, програмата на мероприятието включва и показване на интернационалния опит при развъждането на морски водорасли, като задачата е да се продължат разискванията и да се обединят напъните за развиване на бранша на водораслите в България.

По време на третия тематичен панел ще бъдат показани положителни практики и образци за планове, подпомагащи екологичния преход в рибарските региони. Срещата ще приключи с обичайното за форумите на Националната Рибарска Мрежа нетуъркинг мероприятие, целящо да насърчи съдействието сред заинтригуваните страни и работата в мрежа. 

Гост-лектори на събитието ще бъдат доцент доктор Виолин Райков и доцент доктор Петя Иванова от Института по океанология към Българска академия на науките, доктор Йордан Господинов, изпълнителен шеф на Асоциацията на производителите на риба и рибни артикули БГ Фиш, представители на Българската организация по сигурност на храните и Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури. Участие в срещата ще вземат още представители на дирекция " Морско дело и риболовство “, Министерство на земеделието, храните и горите, Местни инициативни риболовен групи и други заинтригувани страни от устойчивото развиване на рибарските региони в България.  

Обучението на 27.08.2021 година има за цел да увеличи потенциала на заинтригуваните страни за осъществяване, отчитане и мониторинг на планове, финансирани посредством ЕФМДР и ПМДР 2014-2020. По време на образованието ще бъдат прегледани значими на практика аспекти за сполучливото осъществяване на планове по програмата, включително ръководство на риска при провеждането на процедури по Постановление на Министерски съвет 160/2016, съществени условия при отчитането и мониторинга на планове, одити и нередности по ПМДР 2014-2020. Гост-лектори в образованието ще бъдат представители на дирекция " Рибарство и аквакултури “, Държавна фирма " Земеделие “ – РА и специалисти в региона на мониторинга и одита на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове.

Детайлната стратегия за двете мероприятия е оповестена на интернет страницата на Националната Рибарска Мрежа:  

Участието в събитията на Националната Рибарска Мрежа е гратис, само че изисква предварителна онлайн регистрация на адрес:

Събитията се осъществят с поддръжката на Европейския фонд за морско дело и риболовство и Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 на Министерство на земеделието, храните и горите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР